Időutazás: Putyin és Orbán Viktor vállvetve állítottak dolgokat az olcsó orosz gázról, úgy tűnik, ez is mind hazugság volt

Megosztás

Ezzel volt tele mindegyik kormánypárti propagandaadó február elsejétől a választásokig, hogy Putyin ötödáron adja Magyarországnak az orosz gázt a piaci árhoz képest és ez a rezsicsökkentés megmaradásának záloga. Kiemelték, hogy a szerződés élő, de itt valaki megint nagyon mellébeszélt. Talán mindketten. Akkor hova lett a szerződés szerinti olcsó orosz gáz?

Február 1-jén, három héttel a háború kitörése előtt Orbán Viktor Moszkvába utazott, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozzon.

A találkozó eleje nyilvános volt, egy óriási asztal két oldalán ülve beszélgetett egymással a két politikus. Az ekkor elhangzott beszélgetés szó szerinti leirata megjelent a Kreml honlapján is. Putyin többek között ezt mondta akkor Orbánnak a Gazprom és az MVM között kötött hosszú távú gázszerződésről:

„Azt kell mondjam, hogy a tavaly aláírt, 2036-ig érvényes megállapodás elsősorban az ön munkájának köszönhető. Nem csupán a stabil ellátás 2036-ig tartó biztosítása miatt fontos ez, hanem amiatt is, hogy Magyarország most az európai piaci árnál ötször olcsóbban vásárolja a földgázt.”

Majd rögtön utána hozzátette, hogy Orbán Viktornak drukkol a választáson:

„Amikor a partnereinknél választást tartanak, mindig azt mondjuk, hogy bármelyik megválasztott vezetővel együtt fogunk működni. De szeretném jelezni, hogy ön nagyon sokat tett az orosz kapcsolatok fejlesztéséért, Magyarország és Oroszország érdekében egyaránt. Remélem, hogy az együttműködésünk folytatódni fog.”

Orbán Viktor ezután többször is elmondta, a Facebookra is kiírta, hogy ha van orosz gáz, akkor van rezsicsökkentés. Moszkvában a sajtótájékoztatón így fogalmazott:

„Ha van orosz gáz, akkor van olcsó ellátás a magyar családoknak, és van rezsicsökkentés. Ha nincs orosz gáz, nincs rezsicsökkentés.”

Június 28-án Szijjártó Péter arról számolt be, hogy Ausztria felől a szerződött mennyiségnek már csak a fele érkezik meg, de továbbra is optimista maradt: „A magyar ellátásbiztonság szempontjából nem kell semmifajta veszélytől tartani” – mondta, és emlékeztetett rá, hogy továbbra is zajlanak a tárgyalások arról, hogy a Gazprom a déli szállítási útvonalra terelje át az Ausztria felől hiányzó mennyiséget.

Tehát eddig arról volt szó, hogy:

  • az orosz gáz ötször olcsóbb, mint az európai ár,
  • és az oroszok annyit szállítanak, amennyi a korábbi szerződésben szerepelt, és ami mennyiségében körülbelül megfelel a (rezsicsökkentett) lakossági gázigénynek.

Ha van olcsó és elegendő orosz gáz, akkor miért nem hagyják békén a rezsicsökkentést?

Ha a fenti két állítás igaz, akkor miért kell augusztustól emelni a lakossági gáz árát? Miért hatalmazta fel a kormány Szijjártót, hogy a szabad piacról vegyen még földgázt, ha az ötször drágább, mint az orosz? Pláne, ha „a magyar ellátásbiztonság szempontjából nem kell semmifajta veszélytől tartani”? Miért sürgeti a kormány a MOL-t, hogy több gázt termeljen ki Magyarországon, amikor eddig nem érte meg, mert drágább volt a kutakat üzemeltetni, mint külföldről vásárolni?

Az oroszok árat emeltek volna? Vagy szóltak, hogy csökkentik a Magyarországra szánt mennyiséget? Ha ilyesmi történt, akkor arról miért nem számolt be sem a magyar, sem az orosz fél?

Nem volt igaz, amit az orosz gáz áráról mondtak

A megoldás az, hogy valójában az MVM által a Gazpromtól vásárolt gáz nemhogy ötször, de szinte semmivel sem olcsóbb, mint az EU-ban a szabadpiacon vásárolható gáz. Bár a kormánypárttól független médiumok már másnap figyelmeztettek, hogy Putyin minden bizonnyal hazudott a moszkvai találkozón. Orbán nyilván tudta, hogy nem lehet igaz az ötszörös kedvezmény, de nem szólt erről egy szót sem, inkább így örvendezett a Facebookon: „Ha van orosz gáz, van rezsicsökkentés!”

Akkor miért kellett most mégis tönkreverni a korábban oly híres és fontos rezsicsökkentést?

További részletek a 444.hu cikkében olvashatók.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek