A kormány hét intézkedéssel próbál reagálni az energia-veszélyhelyzetre

Megosztás


Drasztikusan emelkednek az energiaárak Európában, egy év alatt az áram ára az ötszörösére, a gáz ára a hatszorosára emelkedett, a vége pedig még nem látszik – mondta Gulyás Gergely a kormányinfón.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, világosan látszik, hogy az Európai Unióban nem lesz elég a gáz és az áram a fűtési szezonra. A kormány hétpontos intézkedési tervet fogadott el, amivel több céljuk is van, köztük a felkészülés az energiaválságra, valamint a rezsicsökkentés védelme.

Az intézkedések a következők:

  1. Magyarország 1,5 milliárd köbméterről kétmilliárdra növeli a hazai gázkitermelést. Gulyás azt mondta, hogy a hazai gázmezőkön tovább növelhető a szakértők szerint is a kitermelés.
  2. A kormány felhatalmazta Szijjártó Pétert, hogy további gázkészleteket szerezzen be. A gáztározóink 44 százalékig töltöttek, ez Gulyás szerint az ország éves ellátásának negyedét adja.
  3. Kiviteli tilalmat rendelt el a kormány az energiahordozókra és tüzifákra, a bértárolás csak a kivétel.
  4. A kormány fokozza az év végéig a lignittermelést.
  5. A mátrai erőmű blokkjait minél hamarabb újra kell indítani, a kormány abban bízik, hogy ezek a blokkok gyorsan hadrendbe állnak.
  6. A kormány a paksi atomerőmű üzemidejét is meghosszabbítja.
  7. Valamint átalakul a rezsicsökkentés is: meghatározták a lakossági átlagfogyasztás mértékét is, aki azon túlfogyaszt, annak fizetnie is kell a különbözetet. Erről itt írtunk részletesebben.

Kapcsolódó cikkek