CSOK és Babaváró hitel – egyre hatalmasabb büntetést fizetnek a csapdába kerülő polgárok

Megosztás

Ha minden a legnagyobb rendben megy, akkor is egyre magasabb törlesztőket kell fizetni, két évvel ezelőtthöz képest pedig a “büntetések”, amennyiben nem sikerül hozni a vállalt gyermekszámot, egészen horrorisztikussá válnak. Ezek a hitelek időzített bombaként ketyegnek és újabb eladósodási hullámot indíthatnak el, amitől korábban is sokan féltek.

A kamatemelések hatására hónapról hónapra egyre nagyobb az ára annak, ha az igénylők nem tudják teljesíteni a legnépszerűbb állami családtámogatások felvételekor vállalt gyerekszámot – írja a Bank360.

A júliusi igénylők jelenleg a 6,94 százalékos referenciakamattal számolhatnak, ami a kamattámogatás időszakában 10,02 százalékos, a támogatás elvesztése esetén pedig 13,02 százalékos ügyleti kamatot jelent a futamidő első öt évében.

Az augusztusi igénylőkre viszont már a jelenlegi, 7,47 százalékos referenciakamat lesz érvényes, ami miatt az ügyleti kamatok is növekednek 10,71 és 13,71 százalékra.

Ekkora kamattal már személyi kölcsönt is fel lehetne venni.

Nem csak a kamat, a büntetés mértéke is jelentősen megnőtt. A futamidő első öt évében legalább egy gyermeket kell vállalni, aki ezt nem tudja teljesíteni, annak az ötödik év végén vissza kell fizetnie az addig igénybe vett kamattámogatást.

Azoknak, akik júliusban kötnek szerződést, valamivel több mint 4,5 millió forintot kellene egy összegben visszafizetni, ha nem teljesülnek a gyermekvállalás feltételei, az augusztusban szerződőkre viszont ennél is magasabb büntetés vár, ők 4,8 millió forintot is meghaladó büntetéssel számolhatnak.

A büntetés összege 2019-ben még csak kétmillió forint volt, de olyan időszak is volt 2020-ban, amikor csak másfél millió forintot kellett volna visszafizetnie annak, aki nem teljesíti a feltételeket.

A büntetés befizetését követően, a futamidő hátralévő részében megemelt kamattal folytatódik a törlesztés, ami jelentősen megdobja a havi törlesztőrészletet.

A júliusban érvényes referenciamutatóval számolva az első öt évben fizetett (kamattámogatott) 45-46 ezer forintos törlesztőrészlet akár 100 ezer forint közelébe is emelkedhet.

Hatalmas büntetésre számíthatnak azok, akik újlakás-célra három gyermeket vállaltak be a maximális 10 millió forintos támogatásért.

Számukra a jegybanki alapkamat ötszörösével számolnák a büntetést, ha elveszítenék a támogatást, ami az aktuális alapkamat szerint 38,75 százalék.

További részletek a Telex cikkében olvashatók.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek