Törökország lefoglalt egy orosz hajót

Megosztás

Ukrán kérésre Törökország lefoglalt egy olyan orosz hajót, amelyen a rajta lévő hétezer tonna búzaszállítmány gyaníthatóan Ukrajna oroszok által elfoglalt területeiről származik. Az Ukrajnától ellopott búza illegális exportjának gyanúja már korábban is felmerült, májusban szíriai hajót észleltek a Krím közelében, de egyre több hír érkezik a búza Törökországba szállításáról – írta meg a Guardian.

Törökország helyzete az Ukrajna ellen indított orosz háborúban ellentmondásos: a török-orosz viszony egyébként is különleges kacskaringókat járt be még a szíriai háború 2011-es kezdete őta, a barátságtól a fegyveres összetűzésen át – amikor a török légierő lelőtt egy orosz vadászgépet a szíriai-török határ közelében – a török bocsánatkéréssel zárult békülésig. Az ország jelentős importőre az orosz gáznak, Oroszország stratégiai partnerként tekintett rá az orosz földgáz európai exportjában.

Az ukrajnai háború alatt viszont Törökország jelentős tételben szállított Bayraktar drónokat Ukrajnának, amit Oroszország természetesen nehezményezett. Ezután viszont Moszkvának kedvezőnek tűnő álláspontot foglaltak el a törökök, amikor fenntartásokkal fogadták Finnország és Svédország felvételeli kérelmét a NATO-ba. Végül azonban az Egyesült Államok után a NATO legnagyobb létszámú hadseregét adó Törökország belement, hogy a semleges politikáját feladó két ország csatlakozzon a szövetséghez, ami jelentősen csökkenti északon az orosz balti flotta mozgásterét.

(telex.hu)

Kapcsolódó cikkek