Nyár, forróság és műanyag népszerűség

Megosztás

A hőség beköszöntével néhány dologban Miskolcon is biztosak lehetünk: az egyik a MIHŐ éves karbantartása miatti háromnapos melegvíz kimaradás, a másik az utcán feltűnő politikus, aki éppen palackozott ásványvizet oszt, hogy ezzel nyerje el potenciális választóinak szimpátiáját.

Az elmúlt héten, mikor napról-napra dőltek meg a melegrekordok, megszaporodtak a közösségi médiában a polgárok szomját enyhíteni kívánó képviselők fotói is. Hollósy András nyitotta a sort, mikor a balatoni úszómedencét hátrahagyva hazatért Miskolcra, hogy egyszerre károsítsa a környezetet ezer darab műanyag palackkal és aggódjon a fideszes városvezetés által 4 milliárddal megkárosított tömegközlekedés miatt. Akcióját olyan sikeresnek érezte, hogy ezúttal a vízpart helyett a Facebook-bejegyzések világában csobbant még egyet és ismét megosztott egy képet a vízosztásról, felhívva a figyelmet a folyadékfogyasztás fontosságára.

Az akció láttán – vagy attól függetlenül – a Velünk a Város képviselői is felvették a kesztyűt és ők is lendületes vízosztásba kezdtek. Először Cseléné Figula Edina lepte meg palackozott vízzel a körzetében élőket, majd Bartha György folytatta a sorozatot a kiliáni villamosmegállóban. A képek alapján itt jártak a legjobban a lakosok, hiszen még választhattak is, hogy szénsavas, vagy inkább mentes víz enyhítené jobban a szomjukat a kánikulában.

A sorhoz csatlakozott a város vízszolgáltató vállalata, de náluk a segítő szándék mellett a környezettudatosság is fontos szerepet kapott, hiszen a MIVÍZ egyszerhasználatos papírpohárban kínált innivalót a járókelőknek a környezetszennyező műanyagpalackok helyett. (Persze ha már a víznél tartunk, okvetlenül említsük meg a legjobb megoldást, amely egy ivókút formájában valósult meg pár hete a Búza téren…)

Ami a palackos vízzel operáló akciókat illeti: úgy látszik, még lenne mit tanulniuk a miskolci politikusoknak. Például azt, hogy az üres gesztusok és olcsó kampányfogások helyett valódi problémákkal foglalkozzanak, és hosszútávú megoldásokat keressenek. A folyamatban persze a társadalomnak is komoly felelőssége lenne, hiszen a jelenlegi körülmények gyakorlatilag rákényszerítik a képviselőket arra, hogy csak a látszattal foglalkozzanak – ez abból is jól látszik, hogy az egyébként környezettudatos ellenzéki képviselők is felültek egy környezetszennyező, ám népszerű akciónak. 

Valószínűleg ők is tudják, hogy ez Borsodban az elvárás, ezzel lehet szavazatokat szerezni, nem pedig azzal, ha azt mondják, hogy minden egyszerhasználatos műanyagra alkalmazzanak drasztikus magas betétdíjat, hogy minél hamarabb eltűnjenek ezek az egyszer használatos, soha le nem bomló termékek az életünkből.

A képviselő itt még a medencében lubickol, nem a népszerűségben

Fotók: Hollósy András Facebook

Kapcsolódó cikkek