Sosem lesz már olyan a miskolci sétálóutca, mint eddig, bezár az ikonnak számító családi vállalkozás

Megosztás

Teljesen hozzátartozott már az utcaképhez, de az édesapa tavalyi halála után már több okból is nem fenntartható a nagy álom, a családi vállalkozás. Pedig olyan karaktert adott a sétálóutcának, amit mindenki ismer. Bezár a Vendelin étterem.

Volt itt minden, járvány, lezárások, korlátozások, végül az energiaár-válság végezte ki a családi álmot.

A Vendelin talán nem nőtt akkora névvé, mint a belváros több másik, jól beépült vállalkozása, mégis más lesz nélküle a sétálóutca képe. Eltűnik a menüt tartó kedélyes szakács figurája, behúzzák a székeket, asztalokat, le a rolót – írja a Minap. Nyúlpörkölt vajas galuskával, fácán gesztenyével töltve, táfelspicc, kakashere: vasárnapig van még lehetőségük szindbádi örömöket kutatni a miskolci gasztro kalandoroknak, aztán bezár a Vendelin étterem.

Az éttermet megálmodó Szabó Csaba 2021 augusztusában hunyt el, súlyos szellemi örökséget hagyva három fiára.

– A Vendelin Étterem édesapánk álma volt már egész kicsi korom óta – emlékszik vissza Szabó Dávid, aki bátyjával vette át a hely vezetését a múlt nyáron. – Sokat beszélt arról, hogy szeretne egy olyan éttermet, mint Huszárik Zoltán filmjében, a Szindbádban, ahol Latinovics által alakított fő- és címszereplő eszik. Olyat szeretne. Egy vendéglőt. És lett. Létrehozták, megtervezték és kinyitották Miskolc egyik legjobb részén, a széles Sétálóutcán, ahol a villamos jár. És apám büszke volt az éttermére.

Most viszont sajnos véget ér a történet. A szomorú döntést sok mentőintézkedés előzte meg.

– Próbáltuk megújítani az étlapot, a szemléletet a menüvel kapcsolatban, új italokat becsatornázni. Felpörgetni a facebook-os jelenlétet. Mindnek lett volna jövője, ha a forráshiány nem köszön be az ablakon és köti meg a kezünket. Valószínűleg nem tudtuk kellőképpen érvényesíteni a megújulás üzenetét, sokan még mindig a régi fogásokat keresték, a „régi” Vendelint. Nem sikerült azokat megtalálni, akiknek bejön az átmenet a bisztró és a klasszikus vendéglős fogások között. Lehet nem is létezik ez a réteg – véli Szabó Dávid, aki biztos abban, hogy az elszálló élelmiszer és energia árak nem csak őket sodorták ilyen helyzetbe.

– Egyrészt minden alapanyag drágul vagy drágulni fog. Sok vállalkozás még élvezi a rezsicsökkentés okozta buborékhelyzetet, de hamarosan ki fognak kerülni ebből a körből és akkor hirtelen mindenki szembesül majd a rút valósággal. Ráadásul a munkaerő minősége, mennyisége és ára is érezteti a hatását, mert az, aki tisztességesen dolgozik, és mondjuk kalandvágyból itthon maradt, meg is fogja kérni az árát, hiszen neki is 400 forint a kenyér a boltban. Tehát egyre nőnek a költségek, viszont nem lehet az égig emelni az árakat az étlapon. Így is a vendéglátás az elsők között esik ki a Maslow-piramisból, ha meg kell húzni a nadrágszíjat: egyszerűen kevesebbet fognak az emberek étterembe járni.

További részletek a Minap.hu cikkében olvashatók.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre! Most értékes nyereményeket is begyűjthet!

Kapcsolódó cikkek