Rusvai Miklós kifejtette, mikorra várhatjuk a 6. hullámot és mit érdemes tenni ellene

Megosztás

A mostani esetszámok Európa több részén ugyan 10–15 százalékkal magasabbak a két-három héttel ezelőtti mélyponthoz képest, de remélhetőleg ez csak egy átmeneti jelenség, ami részben az elmúlt két-három hét frontbetöréseivel magyarázható, aminek leginkább Nyugat-Európa érezte meg a hatását – nyilatkozta Dr. Rusvai Miklós virológus a Metropolnak.

„Lehet, hogy ez csak hullámocska lesz, ilyen esetszám-ingadozások a múltban is voltak és országonként változnak, hogy mikor jelentkeznek. Én őszintén remélem, hogy ez nem lesz tartós felfutás ebben a két országban sem, illetve hogy Nyugat-Európában általánosan, meg néhány más országban is csak ideiglenesen növekszik az esetszám kis mértékben. Tehát egyelőre én nem tartok attól, hogy Magyarországon egy újabb hullám kialakulna”

– mondta.

A virológusprofesszor kifejtette, hogy bár ezek a vírusok jellemzően az őszi-téli időszakban szoktak nagyobb számú megbetegedést okozni, ám ettől függetlenül velünk vannak nyáron is, és adott esetben okozhatnak magasabb esetszámokat is, ennek látjuk a jelét most.

„Továbbra is igaz tehát, hogy egyelőre úgy tűnik, a koronavírus terjedésének, mint úgy általában a légzőszervi vírusfertőzések terjedésének, a nyár nem igazán kedvez”

– emelte ki a szakember, aki őszre várja a hatodik hullámot. Rusvai doktor szerint az emelkedő esetszámoktól függetlenül ugyanúgy tervezhetünk mindannyian a nyárra, mintha koronavírus nem is lenne.

„Én azt szoktam mondani, hogy most már térjünk vissza a korábbi életünkhöz”

– hangsúlyozta a szakember, aki azért azt javasolja, hogy figyeljünk és tartsuk be az egyes országokra érvényes járványügyi szabályokat utazáskor, amelyik országban az oltás kötelező, akkor utazás előtt vegyük fel az oltást.

„Aki eddig nem oltatta be magát a 4. oltással Magyarországon, én annak azt tanácsolnám, hogy most már várja meg a szeptembert-októbert és legfeljebb az őszi légzőszervi betegségek periódusa előtt oltassa majd magát”

– tanácsolja Dr. Rusvai Miklós. A szakember a kockázati csoportok számára ősz elején mindenképp javasolja egy-két évente az immunrendszer megerősítését az influenza, a Covid és a pneumococcus elleni vakcinával.

Kapcsolódó cikkek