Rekordmennyiségű hulladékot gyűjtöttek az idei PET Kupán

Megosztás

Soha nem látott mennyiségű összegyűjtött hulladékkal zárult a III. Tisza-tavi PET Kupa. Az elmúlt napokban zajló környezetvédelmi programon ezúttal a tó Tiszafüred és Tiszanána-Dinnyéshát közötti szakaszán több mint 1500 zsák szemetet gyűjtöttek össze a résztvevők.

A versenyt ezúttal a TiszaiJAK névre keresztelt családi csapat nyerte, a Tisza-tó Hőse díjat (az egy főre jutó legtöbb palackkal) a DHL Clean Up Hungary vehette át, mindkét csapatban szép számmal képviseltette magát a legifjabb nemzedék. A III. Tisza-tavi PET Kupa a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) támogatásával valósult meg.

A főként Ukrajnából és Romániából érkező hulladékot az árterekben igen gyorsan benövi a természet, a sűrű vízparti erdőben nincs könnyű dolga a hulladékgyűjtőknek, de mégis rekordszámú csapat állt a Tisza-tavi rajtvonalhoz, hogy különleges élővilágú vízi és szárazföldi területeket tisztítsanak meg a hulladéktól.

Idén négy baráti, kilenc vállalati és egy nemzetközi résztvevőkből álló csapat küzdött meg egymással, a szúnyogokkal, a hangyákkal és persze a PET-palackokkal, hiszen az összegyűjtött hulladék fele a vízen pillekönnyedséggel úszó műanyag palack.

„A 14 PET-hajós csapat mindegyike szinte erőn felül gyűjtötte a hulladékot, hogy a három nap alatt új rekordot döntsünk. 1549 zsák, becsléseink szerint közel 7 tonna hulladék lett a végeredmény”

– számolt be Tamás Zsolt versenyigazgató, a PET Kupát működtető Természetfilm.hu Egyesület alelnöke a Telexnek.

Kiemelt kép: PET Kupa Facebook-oldala

Kapcsolódó cikkek