Gulyás Gergely ismét valótlanságot állított a kormányinfón – az igazi adatok közelében sem járt

Megosztás

Ebben a tekintetben sem tapasztalhattunk újdonságot, a miniszter ugyanis rengeteg kormányinfón állított már olyat magabiztosan, amiről kiderült, hogy köze sincs a valósághoz. Most Bajnait és az euró-árfolyamot hozta elő, de rendkívüli módon mellé lőtt.

A csütörtöki Kormányinfón a Telex a 400-as euróárfolyammal kapcsolatban kérdezte Gulyás Gergelyt. A miniszter azzal kezdte mondandóját:

„Ha valaki megnézi a magyar forint árfolyamát, akkor azt látja, hogy a környező országok valutáival az elmúlt hetekben együtt mozgott, és összességében valamivel nagyobb mértékben gyengült, de nem óriási a különbség. Van egy olyan világgazdasági helyzet, amit nem mi idéztünk elő, és aminek következtében a közép-európai valuták gyengültek.”

Arra a kérdésre, hogy van-e bármi felelőssége abban a kormánynak, hogy itt tart most az euróárfolyam, Gulyás azt felelte:

„Bajnai Gordon alatt volt olyan forint-euró árfolyam, ami 310-320 forint körül volt, 317-18-ra emlékszem. Na most ehhez képest az, ami a háború előtt volt, a 350-360 forint, az annyit jelent, hogy 12 év alatt 10 százalékkal gyengült az euróhoz képest a forint. Az évente kevesebb, mint 1 százalékot jelent a Bajnai-kormány 2010-es mélypontjához képest. (…)

A kormánynak lehet abban felelőssége, ha ez felelősségi kérdés, hogy tíz év alatt évente körülbelül 1 százalékkal gyengült a forint az euróhoz képest, ha a Bajnai-kormányzás mélypontjának forint-euró árfolyamát nézzük. Az is kérdés, hogy ez egyáltalán baj-e, vagy sem, hiszen egy exportvezérelt gazdaságunk van. Szerintem egyáltalán nem baj. Az azóta bekövetkezett árfolyamgyengülés pedig a többnyire régió valutáival azonos irányba történt, mértékét tekintve volt valamivel nagyobb, de nem drámai a különbség, és egyértelműen a háborúnak köszönhető.”

A Telex ellenőrizte Gulyás Gergely állítását a Bajnai-kormányhoz kapcsolt forintárfolyamról, és azt találtuk: nem igaz, hogy Bajnai alatt bármikor is elérte volna a 310 forintot az euró ára. Az akkori időszak 316-os forintmélypontja még Bajnai Gordon beiktatása előtt, 2009. március 6-án következett be. Ezt a negatív csúcsot az előző ősz, vagyis a globális pénzügyi válság elmélyülése óta tartó lejtmenet végén érte el a forint, de az új kormánynak ehhez még nem lehetett köze, hiszen csak április 16-án vették át a hatalmat Gyurcsányéktól.

Ezután azonban újból erősödött a forint, Bajnai kormányzása alatt szinte végig bőven 300 forint alatt, többnyire a 260-270-es sávban tartózkodott az euró ára. A miniszter állítása tehát nem igaz.

Hamis: Bajnai Gordon kormányzása alatt nem ment a 310-320-as sávba az euró ára. Csak hát a propaganda és az igazság nagyon sokszor köszönőviszonyban sincs egymással a Fidesznél.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre! Most értékes nyereményeket is begyűjthet!

Kapcsolódó cikkek