Így cselekedne az ellenzék, ha valóban egy napon tartanák az EP- és önkormányzati választást

Megosztás

A Telex megkérdezte a pártokat: a legtöbben kitérő választ adtak, de azt is hangsúlyozták, hogy nincs alternatívája az összefogásnak.

A hatályos jogszabályok szerint az EP-választások 2024 májusában lennének, az önkormányzati választások pedig 2024 októberében, viszont ahogy arról írtunk, Kocsis Máté állítólagos terve szerint az önkormányzati választásokat előrehoznák a fix időpontú EP-választásokra.

A terv az ellenzék stratégiáját is felrúgná, hiszen eredeti szándékuk szerint az EP-választáson a pártok külön indulnának, az önkormányzatin pedig együtt. A Telex most megkérdezte az ellenzéki pártokat, mi lesz a stratégiájuk, ha így rendezik meg a választásokat:

  • Jobbik: „Amíg nem ismerjük e javaslatokat, addig nem tudjuk értékelni ezeket az elképzeléseket sajtóhírek alapján. (…) A Jobbik nem ismer jelenleg olyan hivatalos döntést, amely meghatározná, hogy az ellenzéki pártok hogyan indulnak az önkormányzati, valamint az európai parlamenti választáson.”
  • Momentum: „A Fidesz ezeknek az intézkedéseknek a belengetésével csak el akarja terelni a figyelmet a valóban fontos dolgokról: arról, hogy milyen állapotban van a gazdaság, arról, hogy milyen szinten elszállt az infláció, és hogy a kormány a jövő évre az elszegényedés költségvetésével készül.”
  • Párbeszéd: „Nyilvánvaló, hogy a demokratikus alapvetéseket módszeresen szétzúzó Fidesz a 2019-es, számára súlyos veszteségekkel járó önkormányzati választás miatt akar – jogilag is abszurd módon – egy platformra hozni két, műfajában teljesen ellentétes választást. (…) A demokratikus ellenzéki pártok vezetői korábban deklarálták, hogy a jövőbeni együttműködésnek nincs alternatívája, így bármilyen elképesztő változásokat is eszközöl a Fidesz, közös választ kell adni a kihívásokra.”

Az ellenzéki pártok szerint tehát az együttműködésnek nincs alternatívája, de azt nem tudják, milyen formában indulnának el, ha tényleg egy napon tartanák a két választást.

Forrás: Telex.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek