Mik az otthoni munkavégzés feltételei szerver oldalról?

Megosztás

Az otthoni munkavégzés kapcsán számos cikk született már, amely azt taglalja, hogy hogyan oldható meg a munka és a magánélet egyensúlyának kérdése. Más írások azt taglalják, miként tudja egy dolgozó a figyelmét otthonról is a munkahelyi feladatokra fókuszálni.

Kevés azonban az olyan írások száma, amely azt ecsetelné, hogy szerver oldalról mi szükséges az átállás megvalósításához. Most erről lesz szó!

Mire lesz szükség?

Egy munkahelyen a méretétől függően lehet, hogy egy vagy akár több szerver látta el az ottani gépeket. Megeshet az is, hogy távoli szerver gondoskodott erről a feladatról. Vegyük azt a szituációt, amikor minden dolgozónak van egy otthoni számítógépe vagy notebookja, és ezen állomások között kell megoldani a kapcsolatot.

Nyilvánvalóan titkosított csatornára lesz szükség, hiszen céges adatokró van szó és nem baráti beszélgetésekről. Nem megengedhető, hogy adatlopás történjen azért, mert nem megfelelő módon történik az adatok védelme.

Szerver oldalon egy VPN szerver képes létrehozni a virtuális belső hálózatot a távoli gépekkel. Ez gondoskodik a titkosításról. Gondoskodni kell arról, hogy kellő méretű sávszélesség álljon a VPN szerver rendelkezésére. Így ha sok irányból érkezik kérés, akkor fel fogja tudni dolgozni. A szerver teljesítményének megfelelőnek kell lennie, hogy ne csak a kommunikációt tudja elvégezni gördülékenyen, hanem a titkosítást is.

Célszerű megfontolni, hogy a szervert egy megbízható szolgáltatótól kérjük, mint amilyen a RackForest. Így sem a sávszélesség, sem pedig az erőforrások kapcsán nem fog felmerülni probléma. Ők a hardvercserét két órán belül megoldják bérszerver esetében, ráadásul külön rendszergazdát sem kell megfizetni.

Mi elengedhetetlen a dolgozók számára?

A dolgozók hatékony munkavégzéséhez stabil internetkapcsolatra lesz szükség, ami nem elég, hogy stabil, még gyors is kell, hogy legyen.

Ezt meg lehet oldani mobil tárkártyákkal, valamint SIM kártyával működő routerekkel. A cégnek elő kell fizetnie a társkártyákra, meg kell vennie a routereket, amelyekkel azon nyomban létre lehet hozni a netkapcsolatot ott, ahol a dolgozó végzi a munkáját. Ez ilyen vészterhes időkben, amikor bármikor lehetnek a mozgásszabadságot érintő korlátozások, kifejezetten jól jöhet.

Szoftveres feltételek

Amennyiben a kapcsolatot már megoldottuk, akkor a belső erőforrások elérésének módja marad a nyitott kérdés. Amennyiben böngészőből fut a benti rendszer, akkor nincs sok nehézség, hiszen a böngésző mindenhol tud futni, a VPN pedig a biztonságról és a kapcsolatról tud gondoskodni.

Amennyiben viszont egy könyvelő alkalmazást vagy éppen egy CRM menedzsment programot szeretnénk futtatni, majd ezt használják a munkatársak, akkor a VPN nem elég. Egy Remote Desktopnak is futnia kell, a munkahelyi alkalmazás így válik elérhetővé. Azt a programot, ami egy szerveren fut, távoli asztali kapcsolattal tudják a távmunkában dolgozók elérni. Amennyiben a szoftver asztali gépeken fut, akkor a Windows 10 Pro segíthet, amely remote access kapcsolatra is képes.

Kapcsolódó cikkek