Az egészségünk fejben dől el?

Megosztás

Sokan élnek abban a tudatban, hogy a sorsuk előre meg van írva, melybe beletartozik az egészségi állapot is. A családban előforduló betegségek továbböröklődését némelyek természetesnek veszik, mondván “ez benne van a genetikámban,” holott ez egy hatalmas tévedés.

Az elme uralma a test felett

Dr. Bruce Lipton, a Hit biológiája című könyv szerzője teljesen újszerű megközelítést alkalmaz. A sejtbiológus szakember szerint ugyanis az elménkkel képesek vagyunk hatást gyakorolni a testünkben játszódó biológiai folyamatokra, és a tudatunk és hitünk erejével befolyásolhatjuk a génjeink működését.

Ez igen merész megállapításnak hangzik a nyugati orvoslás által uralt világban, ahol mindent gyógyszerekkel próbálnak megoldani és a tünetek csillapítására helyezik a hangsúlyt a kiváltó okok megszüntetése helyett. 

Holott azt már az ősi gyógyászati rendszerek – ideértve a tibeti gyógyászatot, mely alapján a Myrobalan termékek is készülnek – is megállapították, hogy nem elég csupán az adott egészségügyi problémával foglalkozni, hanem a test egészével, hiszen a szervezetünkben minden mindennel összefügg. 

Ez alól pedig a pszichés és mentális tényezők sem jelentenek kivételt.

Létezik olyan, hogy örökletes betegség?

“Nálunk az egész családban jellemző a magas vérnyomás, így nem csoda, ha nálam is fennáll ez a probléma.” “Már az anyám és a nagyanyám is migrénnel küzdött, semmi meglepő sincs abban, hogy nekem is nagyon gyakran fáj a fejem, ez benne van a genetikámban.” – Sajnos gyakran hallunk ilyen mondatokat, melyekben az emberek “családi örökségként” hivatkoznak a betegségeikre és a genetikát okolják érte. 

Holott dr. Bruce Lipton szerint valójában a betegségek kevesebb mint 1%-a az, ami valójában genetikai eredetű. Az esetek nagy részében sokkal inkább az egyén életfelfogása, hozzáállása okozza a problémát. 

A sejtjeink működését ugyanis képesek vagyunk befolyásolni azzal, ha változtatunk a személyes attitűdönkön és a hidelmeinken. Az, ahogyan a világot látjuk és a történésekre reagálunk, hatással van a genetikai és biológiai működésünkre is. 

Mivel a sejteknek is vannak receptoraik, ezért érzékelik a környezetet. Ha például folyton stresszesek vagyunk, akkor a testünket olyan elektromágneses rezgések járják át, amelyek miatt a sejtjeink is stresszes, negatív állapotba kerülnek. Ugyanígy, ha boldogok vagyunk, akkor a sejtek is boldogan, megfelelően működnek. 

A tudatalatti hatalma

Egyes kutatások szerint az emberek 95%-ban a tudatalattijukat használják, a tudatos elme pedig mindössze 5%-ban befolyásolja a gondolkodásunkat. Ez azért baj, mert a tudatalatti szokások születéstől nagyjából 6 éves korig kialakulnak, a későbbiekben pedig ezeket a berögzült (sokszor rossz) szokásokat alkalmazzuk.

Persze az agyat nem lehetetlen “újraprogramozni”, de ehhez tudatos erőfeszítés szükséges. A régi, korlátozó hiedelmek legyőzésében segíthet a klinikai hipnoterápia, az éber tudatosságra tanító meditáció vagy az energia pszichológia.

Kapcsolódó cikkek