Az utolsó szakaszhoz közeledik az Y-híd kivitelezése

Megosztás

Az Y-híd az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) megbízásából a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában hazai forrásból jön létre. A kivitelezési munkát fővállalkozóként a HE-DO Kft. nyerte el mintegy nettó 13,5 milliárd forint értékben.

Kasza Gergő projektvezető tájékoztatása szerint 2022. január első munkahetében folytatódott a vasbeton szerkezetek kivitelezése – derül ki a magyarepitok.hu szakportál tájékoztatásából.

A műtárgy Tiszai Pályaudvar felé eső ágán az előző évben megvalósult támfalak közötti úttöltés építését követően elkészült a hídfő vasbeton kiegyenlítő lemeze. Nem sokkal később ezen az ágon elkezdődött az acél hídtartozékok beépítése, így a hídkorlátok helyeinek monolit szegélyekbe történő előfúrásai és végül azok rögzítései. A műtárgyra telepítendő hídkorlátok össztömege meghaladja a 17,5 tonnát, a tűzihorgonyzott pálcáskorlátok 90%-a 2022. május végére felkerül a műtárgy járdaszakaszaira oda, ahol nem épül zajárnyékolófal rendszer.

Az Y-hídra telepítendő acélszerkezetek többsége már gyártásban van.

A hídon történő akadálytalan gyalogos közlekedést 2 felvonó és 2 lépcsősor biztosítja, ezen szerkezetek alapozási munkái már befejeződtek. Idén januárban pedig megkezdődtek az alaptestek betonacél szerelési munkái, nem sokkal később pedig a felvonóaknák szerkezetépítési munkái.


A jelen feladatairól Kasza Gergő kifejtette, megkezdődött az érdemi munkavégzés a Kisfaludy utcai közúti felüljáró melletti kerékpáros híd megvalósítása, illetve az Y-híddal párhuzamos, Kisfaludy utca és a Szinva parti kerékpárút közötti kapcsolatot megteremtő infrastruktúra kialakítása érdekében.

A már korábban legyártott 2100 köbméter fagyhatásnak ellenálló, légpórusképző szert tartalmazó betonból a munkaterületen készített 3000 darab monolit-nagyelemes támfalblokkon kívül további mintegy 500 köbméter beton felhasználásából 690 darab összmennyiségű elem legyártása vált szükségessé.

Az új támfalelemek felhasználásával az észak-déli irányú kerékpáros kapcsolat biztonságosan, a közúti forgalomtól függetlenül valósul meg az Y-hídon már alkalmazott támfalrendszer megépítésével.

Az új támfalszakasz vasalatlan cölöpalapokon áll, és építéstechnológiáját tekintve megegyezik a „nagytestvér” Y-híd projekten alkalmazott technikával.

Májust követően folytatódik, illetve befejeződik a hiányzó támfalszakasz rendszer kialakítása a Kisfaludy Károly utcai felüljáró felé vezető Y-híd csatlakozóág esetén. Tervezetten június végére, július közepére ezen a szakaszon is elkészülnek a támfalra tervezett monolit hídszegélyek. A hídszegélyek megkapják a hiányzó só- és korrózióvédelmi bevonataikat, illetve ezt követően erre a szakaszra is beépítik a hiányzó tűzihorgonyzott pálcáskorlátokat, valamint a hiányzó közvilágítási oszlopokat.

Nyár elején megkezdődnek a fő projekt zajvédőfal rendszerének kivitelezési munkái. A 2 méteres oszloptávolságú, 3 méteres akusztikai magasságú, átlátszó kialakítású zajárnyékolófalat a hídszegély külső szélén rögzítik.

A projekt műszaki átadása 2022 októberében tervezett, de a teljes műtárgyépítési munkarész 2022. nyár végére elkészül. A közlekedők a hivatalos forgalomba helyezést követően előreláthatólag 2022. december elején vehetik igénybe az új létesítményt.

Kapcsolódó cikkek