A NAV közzétette a legfrissebb szégyenlistáját

Megosztás


A NAV minden negyedévben nyilvánosságra hozza azok nevét és elérhetőségét, akiknél a megelőző negyedévben nagy összegű (magánszemélyeknél legalább 10 millió forint, gazdasági és egyéb szervezeteknél minimum 100 millió) adóhiányt állapított meg, amit az adósok nem rendeztek a számukra biztosított időpontig.

A Vámhivatal új adóslistáján összesen 58 adózó szerepel. Ebből 23 vállalkozás és 35 magánszemély. Az adósokon mintegy 11,8 milliárd forint adóhiányt és 17,5 milliárd forint büntetést vasalna be a NAV. A cégek esetében a be nem fizetett adó ezen belül körülbelül 8,2 milliárd, átlagosan 355 millió forint.

A lista legnagyobb adósa a budapesti székhelyű Python Team Corporations Kft. A cégnél 3,18 milliárd forint adóhiányt és még kétszer több, 6,41 milliárd forint jogkövetkezményt, azaz bírságot és késedelmi pótlékot állapított meg a NAV. A Python-t 2020 májusában egy Békés megyei, körösladányi férfi jegyeztette be egy fővárosi, VIII. kerületi székhelyszolgáltatós címre. Textil-nagykereskedelem volt a fő tevékenysége, valamint ruházat és lábbeli nagy- és kiskereskedelem, vegyes termékkörű nagykereskedelem. A cégnek nincs beszámolója az igazságügyi minisztérium portálján. A NAV áprilisban rendelte el a kényszertörlését – írja a nyilvános adatokra hivatkozva a Napi.hu.

A magánszemélyek között fej-fej mellett áll az első helyeken egy debreceni és egy móri férfi. Tőlük nagyjából 1,5-1,5 milliárd forintos vagyont szedne be a NAV, amely összegeknek körülbelül a harmada az adóhiány. A harmadik helyen pedig egy budapesti férfi szerepel, akinek 373 milliós adótartozás mellett 764 milliós büntetést is be kell fizetnie.

Related posts