Megleshettük: hamarosan elkészülnek a Miskolcra kerülő, új elektromos buszok

Megosztás

A járműveket gyártó komáromi üzemben tett látogatást a polgármester és az MVK vezetése. Nagyon szép lesz a végeredmény és főleg klímasemleges.

Július végére, augusztus elejére megérkezhetnek azok az új, teljesen elektromos autóbuszok, amelyek az MVK Zrt. buszflottájának részeként közlekednek majd Miskolcon – írja a Minap. A járművek beszerzésére korábban 1,5 milliárd forintnyi támogatást nyert a város. A buszokat gyártó komáromi üzemben hétfőn gyárlátogatást tartott az MVK Zrt. vezetése és Miskolc polgármestere.

Az üléseket még fólia fedi, a busz hátuljában még most is munkások dolgoznak, kívülről azonban már impozáns az összkép – a BYD komáromi gyárában készülnek az MVK Zrt. új, teljesen elektromos buszai.

A busz elején a zöld jól ismert árnyalata – ilyen színűek a miskolci villamosok és buszok egyes alkatrészei is. A komáromi a BYD egyetlen európai gyára, az itt készülő elektromos buszok saját lábon, pontosabban kerekeken érkeznek majd innen Miskolcra, hiszen olyan hatótávval rendelkeznek, ami megengedi ezt – tudtuk meg Krenner Lászlótól, a BYD Europe közép-kelet-európai értékesítési vezetőjétől. Azt is elmondta, hogy a Miskolcon jelenleg is tesztelt modellnél egy sokkal modernebb járművet kap majd Miskolc, aminek például már továbbfejlesztett akkumulátor-csomagja van, de a külső dizájnban is eltér attól, a beltere pedig sokkal szellősebb, tágasabb. És az új modellben a hátsó üléssoron már öten is elférnek majd.

– Összességében ez a modell még inkább megfelel a mai kor kívánalmainak – húzta alá Krenner László.

A járművek július végén, augusztus elején érkeznek meg hozzánk. Addigra a töltőinfrastruktúra is teljes egészében elkészül, és képes lesz valamennyi autóbusz egyidejű töltése esetén is legfeljebb 5 óra alatt 100 százalékosra tölteni az egyes járműveket. A környezetkímélő, kényelmes, biztonságos és intelligens autóbuszokon 35 ülés található, 1 kerekesszékeseknek fenntartott hely, teljes befogadóképessége eléri a 82 főt. Klímával, egységes külső és belső vizuális, valamint belső hangos utastájékoztató berendezéssel, oldalanként 2-2 nyitható ablakkal, ajtónként 1-1 kamerás utasszámláló berendezéssel, tolatókamerával, biztonsági kamerarendszerrel, továbbá wifivel lesznek felszerelve. Valamennyi ülésnél USB port található, ezek az oldalfali burkolaton, illetve a kapaszkodókon találhatók, a padlóburkolat pedig tűz- és vízálló, valamint csúszásmentes bevonattal van ellátva.

– Ez már egy új buszgeneráció. Büszkék vagyunk rá, hogy Miskolc a következő város, ahová egy viszonylag nagyobb flottát tudunk gyártani, és bízunk abban, hogy nagy megelégedésre fogják használni az utasok a járműveinket – tette hozzá az értékesítési vezető.

A komáromi üzemből tehát összesen tíz, teljesen elektromos meghajtású busz érkezik Miskolcra, ezekre korábban összesen 1,5 milliárd forintos támogatást nyert a város, amit önerőből mintegy 600 millió forinttal egészített ki. Veres Pál polgármester kiemelte, hogy ez egy hatalmas lépés lesz a klímasemlegesség felé vezető úton. Emlékeztetett, Miskolc bekerült azon száz európai város közé, amik 2030-ig innovációs megoldásokkal segíthetik a klímasemlegességre történő átállást az Európai Unió többi városa számára. További részletek a Minap.hu cikkében olvashatók.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre! Most értékes nyereményeket is begyűjthet!

Kapcsolódó cikkek