Parragh januártól nyúlna hozzá a katásokhoz, de ennek káros következményei lehetnek

Megosztás

Ismét erősen meginoghat az adózási hajlandóság, ami miatt az egész tervezetet annak idején létrehozták.

A kapcsolódó adminisztrációs és bürokratikus terhek miatt többet vinne, mint hozna, ezért nem évközben, hanem jövő januártól látná értelmét a módosított katás adózás vagy valami teljesen új adózás bevezetésének Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Parragh a Világgazdaságnak azt mondta, még korai lenne eldönteni, hogy melyik megoldást volna a megfelelő, mert mindkettő mellett és ellen is szólnak érvek.

„A módosítás kockázata, hogy az új szabályozás vajon milyen vállalkozói hozzáállást vált majd ki. A kivezetéssel pedig visszamegyünk a startmezőre, az adózóknak ismét be kellene lépniük egy adónembe, amire a hajlandóság kérdéses. Azonban ha véget is ér a katázás, a helyére lépő adónak azonnal meg kell jelennie, hogy senkit ne érjen kár”.

Parragh szerint szem előtt kell tartani, hogy meg kell maradnia a kedvezményes adózásnak az önfoglalkoztatók és az alacsony egzisztenciájú vállalkozások számára, de közben a kiskapukat be kell zárni, mert azokat sokat visszaélésekre használják fel. Az MKIK elnöke úgy gondolja, ez a 430 ezer katás adózó kb. 20-30 százalékát is érintheti. A probléma a rejtett foglalkozásban van, állítólag megesett olyan is, hogy egy nemzetközi cég magyarországi vezetője a fizetésének egy részét katásként vette fel.

Az MKIK elnöke a héten beszélt arról, hogy támogatná a kata megszüntetését és egy új adónem bevezetését. Erre nem sokkal később a kormány is reagált a kormányinfón: Gulyás Gergely azt mondta, hogy a kata adózásról egyelőre szándékok vannak csak. A miniszter szerint a kormány célja, hogy olyan szabályozási formát találjanak, ami visszaszorítja a katát arra a területre, amire létrehozták, tehát azok katázhassanak, akik valóban egyéni kisvállalkozásokat működtetnek, nem bujtatott foglalkoztatásban dolgoznak. További részletek a Telex cikkében olvashatók.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre! Most értékes nyereményeket is begyűjthet!

Kapcsolódó cikkek