A különadók miatt zuhanni kezdett a Mol és az OTP értéke is

Megosztás

Nem csak a forint piacán okozott sokkot a kormányfő bejelentése az újabb veszélyhelyzeti intézkedésekről, de a Budapesti Értéktőzsdén is: a legnagyobb részvénykibocsátók árfolyama kivétel nélkül csökkent, a rossz hangulat még a Richter papírjait is érintette, pedig a gyógyszergyártót nem fogja sújtani az Orbán Viktor által bejelentett „extraprofit különadó” – számolt be a HVG.

Amíg azonban a Richter a stagnálás körül billeg, a többieket alaposan megrángatja az eladási hullám: az orosz és ukrán kitettsége miatt a háború kezdete óta gyengélkedő OTP esetében 5 százalékot meghaladó a mínusz, míg a MOL-nál 8 százaléknál nagyobb szintű az esés. Igaz, az olajtársaság árfolyama még így is a háború előtti fölött van. Jóval kisebb forgalom mellett, de esik egy másik energiaszolgáltató, az Alteo árfolyama, és ugyanez mondható el a Magyar Telekomról is. A BÉT vezető papírjainak indexe, a BUX délben a nyitóértékhez képest –4,2 százalékon állt.

Az Erste elemzői szerint az adó nagy részét a Mol kapja a nyakába, a második helyen a bankok állhatnak, a kormány pedig összességében ezermilliárd forintot igyekszik beszedni belőle.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre! Most értékes nyereményeket is begyűjthet!

Kapcsolódó cikkek