WMO: Melegebbek és savasabbak az óceánok, mint valaha

Megosztás

Soha korábban nem voltak olyan savasak és melegek az óceánok, mint 2021-ben, és a tengerszint magassága is rekordot döntött, írja a Meteorológiai Világszervezet (WMO) szerdán közzétett jelentése alapján az MTI.

A WMO jelentése szerint 2021-ben a szén-dioxid és a metán légköri aránya is felülmúlta a korábbi rekordokat, a globális átlaghőmérséklet pedig 1,11 Celsius fokkal volt magasabb az iparosodás előtti időszakban mért átlagnál.

Becslések szerint ha ez meghaladja az 1,5 Celsius-fokot, akkor a felmelegedés hatásai drasztikussá válnak. Április elején az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete is kiadott egy jelentést, amelyben többek között azt írják, legkésőbb 2025-ig van ideje cselekedni az emberiségnek, ha el akarja kerülni a klímakatasztrófát.

A változásokat az óceánok is megsínylik: a víztömegek nyelik el a Föld összegyűjtött hőjének mintegy 90 százalékát, és az emberi tevékenységből származó szén-dioxid 23 százalékát.

Az óceánok ma savasabbak, mint az elmúlt 26 ezer évben bármikor, mert több szén-dioxidot nyelnek el a légkörből, a globális átlaghőmérséklet növekedése miatt pedig sokkal gyorsabban melegednek fel, mint húsz évvel ezelőtt.

Szakértők szerint ezt a változást évszázadok alatt lehet csak megfordítani. „Az üvegházhatást okozó gázok által csapdába ejtett hő több nemzedéknyi időre fel fogja melegíteni a bolygót” – figyelmeztet Petteri Taalas, a szervezet főtitkára.

Ezzel párhuzamosan a jégtakarók olvadása miatt a tengerszint 4,5 centiméternyit emelkedett az elmúlt évtizedben. 2013 és 2021 között az éves emelkedés több mint kétszerese volt az 1993 és 2002 között mértnek.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek