Az Alkotmánybíróság döntött: nem írható ki népszavazás az ellenzék kérdéseiben

Megosztás

A Kúria még engedte, az Ab viszont elkaszálta a Fudan Egyetemről és az álláskeresési járadékról szóló népszavazási kérdéseket.

Az Alkotmánybíróság honlapján szerdán délelőtt közzétett közlemény szerint a testület alaptörvény-ellenesnek minősítette és megsemmisítette a Kúria népszavazási kérdés hitelesítése tárgyában hozott két végzését – számolt be róla a HVG.

Az ok a két esetben eltérő: a Fudan egyetem ügyében nemzetközi szerződés, az álláskeresési járadék ügyében pedig a költségvetés érintettsége miatt nem lehet országos népszavazást tartani.

A Nemzeti Választási Bizottság tavaly augusztusban két ügyben hitelesítette a Karácsony Gergely által benyújtott kérdéseket, amelyeket a Kúria tavaly decemberben jóváhagyott. A Kúria döntései ellen az Ab-hoz fordultak alkotmányjogi panasszal.

A két kérdés: “Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?”, illetve “Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?”.

via hvg.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek