Magyarország kétharmada szerint rossz irányba haladunk

Megosztás

Az Ipsos What Worries the World nemzetközi kutatása szerint a világjárvány enyhülését követően mára már a gazdasági problémák foglalkoztatják leginkább a világ lakosságát.

A legtöbben az infláció következményeitől tartanak, amelyet a szegénység, az egyenlőtlenség, a munkanélküliség követ. Hazánkban kettős a kép, nincsenek foglalkoztatottsági problémák, ám az infláció a lengyeleket és minket (13 százalékpontos emelkedés egy hónap alatt) aggaszt leginkább Európában, és a globális listán is elöl állunk.

A háború árnyékában Magyarország kétharmada nevezi rossznak a jelenlegi gazdasági helyzetet.

A kutatás megállapítja, hogy világszerte már az infláció aggasztja leginkább az embereket, 32%-ot kapott (+6 pont a 2022. márciusi adatokhoz képest). Magyarországon pesszimistábbak a világ átlagánál (40%),

Előkelő helyen áll a szegénység/társadalmi egyenlőtlenség 31% (Magyarország 41%), a munkanélküliség 29% (Magyarország 19%), a bűnözés és erőszak 25% (Magyarországon mindössze 6%), valamint a pénzügyi/politikai korrupció 24% (Magyarország 43%).

A világjárvány miatti aggodalom tovább csökken, a nyolcadik helyre esett vissza 18%-kal (Magyarország 13%). Ez már a második egymást követő olyan hónap, amikor a pandémia már nem szerepel az első öt leginkább aggodalomra okot adó említés között,
Bekerült a felmérésbe a háború, a válaszadók 14% választotta ezt országa számára aggodalomra okot adó tényezőnek. Ez a kérdés a 18 közül a 11. helyen áll, az éghajlatváltozás és a bevándorlás között,

A katonai konfliktus miatti aggodalom Európában a legnagyobb: Lengyelországban 38%, Németországban 35%, Svédországban 30%, míg Magyarországon mindössze 13%.

Tízből hatan úgy vélik, hogy országuk rossz irányba halad, a pesszimista 93%-os arány Peruban vezeti a mutatót, amelyet Argentína és Kolumbia követ 85%-kal, illetve 84%-kal, Magyarországon ez 64% – összegzett a Telex.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre! Most értékes nyereményeket is begyűjthet!

Kapcsolódó cikkek