A kis benzinkutak beperelik a magyar államot az árstop miatt

Megosztás

A kisvállalkozásként üzemeltetett benzinkutak egyszerűen képtelenek lesznek talpon maradni a mesterségesen lenyomott üzemanyagárak mellett. Be nem zárhatnak, mert a MOL gyorsan lecsaphat rájuk és elmarhatja a töltőállomást “üzemeltetni”. Sokak szerint nem is véletlen, hogy a kormány ezeket a vállalkozásokat véletlenül se kárpótolja kellő mértékben.

Csoportos pert indítanak a kis benzinkutak a magyar állam ellen az üzemanyagok hatósági árazása miatt, írja a Szabad Európa.

„Jövő héten alkotmányjogi panasszal élünk és ezzel párhuzamosan eljárást indítunk a magyar állammal szemben Strasbourgban az Emberi Jogok Európai Bíróságánál” – mondta a lapnak Karsai Dániel ügyvéd. Eddig közel ötven benzinkutas csatlakozott a csoportos perhez, ők többségében családi vállalkozásban üzemeltetnek kutakat.

Az ügyvéd szerint a benzinkutaknak minden egyes eladott liter üzemanyagon veszteségük képződik, ami sérti a jogos várományukat és a tulajdonjogukat. Azt mondta, a literenkénti húszforintos állami támogatás sem fedezi a veszteségeiket.

A lap azt írja, a kormány intézkedése sértheti továbbá az emberi jogok európai egyezményének a tulajdon védelméhez fűződő jogokat védő előírásait is. Valamint sértheti a tulajdonjogon belül a rendelkezési jogot az intézkedésnek azon része, mely szerint az üzemanyag-értékesítők kötelesek működtetni a kutakat veszteség árán is, és az az eleme is, mely szerint szünetelés esetén versenytársaik veszik át a kutak üzemeltetését. A Szabad Európa több családi vállalkozót is megszólaltatott. Egyikük elmondta, hogy cégként rájuk nem vonatkoznak a rezsiszabályok, ő kénytelen a piaci árat fizetni az áramért, ami több mint a duplájára emelkedett.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre! Most értékes nyereményeket is begyűjthet!

Kapcsolódó cikkek