Miskolcon idén tizennéggyel kevesebb óvodai csoport indul – a durva pedagógushiánynak köszönhetően

Megosztás

A minisztérium a miskolci drasztikus csökkenést az ellenzéki városvezetés nyakába varrja és leépítésről beszél. Pedig az önkormányzat felfedte az igazságot, hogy a rengeteg nyugdíjba vonuló óvodapedagógus helyét senki nem veszi át, így már harmincnyolccal van kevesebb a városban, mint kellene.

A pedagógushiány miatt szeptembertől tizennéggyel kevesebb óvodai csoport működik Miskolcon, derül ki az RTL Híradó riportjából.

A miskolci önkormányzat születési adatok alapján úgy számol, szeptembertől hatszázzal kevesebb gyereket íratnak be Miskolcon. Viszont huszonnégy óvodapedagógus is nyugdíjba megy, így összesen harmincnyolccal lesz kevesebb, mint amennyire szükség lenne.

Közleményük szerint a jelenlegi csoportlétszámok fenntartása esetén a pedagógushiány veszélyeztetné a biztonságos feladatellátást, ezért szeptembertől tizennéggyel kevesebb óvodai csoport működik Miskolcon. Varga Andrea Klára alpolgármester szerint az elkövetkező 5-10 évben a jelenleg foglalkoztatott óvodapedagógusaik egyharmada el fogja érni a nyugdíjas életkort.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma az RTL megkeresésére azt írta, „álságos, hogy a város baloldali vezetése a leépítést az éppen általuk szajkózott pedagógushiánnyal indokolja meg”.

A PDSZ szerint a pedagógushiány országos jelenség.

„A szülőknek és a gyerekeknek az az érdekük, hogy minél több csoportban szakképzett pedagógus legyen, ha lehet, akkor kettő. De ez sajnos már csak álom” – mondta Makár Barnabásné, a PDSZ óvodai tagozatának vezetője.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre! Most értékes nyereményeket is begyűjthet!

Related posts