Lepődjünk meg: a kormány rendre kibertámadásra hivatkozott, de a rendőrség egyszer sem talált tettest

Megosztás

Az elmúlt másfél évben már megszokhattuk, hogy amint valamilyen súlyos informatikai probléma lépett fel valamilyen kormányzati internetes rendszer működésében, reflexszerűen nyilatkozták, hogy “egyértelműen terheléses támadás történt”. De a rendőrség valahogy mégsem talál soha semmit, ami erre utalni, tettes sincs.

De mivel csak saját magunkat ellenőrzik a Fidesznél, ezért azt mondanak, amit csak akarnak. A Telex azonban összeszedte az elmúlt időszak kínos ügyeit és utánament, hol is járnak a különböző nyomozások.

Napra pontosan egy éve, 2021. április 30-án az operatív törzs szerint túlterheléses támadás érte az oltási időpont foglalásához szükséges informatikai rendszert. Ahogy egy aznap megjelent cikkünkben összefoglaltuk, a koronavírus-járvány első bő egy éve alatt az volt a hatodik alkalom, hogy a kormány kibertámadásra hivatkozott egy-egy állami weboldal vagy informatikai rendszer elérhetetlenné válása után. Ezekről az esetekről van szó:

  • 2020. március 16.: támadás a koronavirus.gov.hu ellen,
  • 2020. november 13.: támadás a koronavirus.gov.hu ellen,
  • 2021. január 26.: támadás a kormányzati és közigazgatási ügyintézési portálok ellen,
  • 2021. február 19.: támadás az oltási regisztrációnak és a konzultációnak otthon adó oldal, a koronavírusról szóló tájékoztató oldal valamint a kormany.hu ellen,
  • 2021. március 26.: támadás a vakcinaregisztrációt ellenőrző oldal ellen,
  • 2021. április 30.: támadás az időpontfoglaláshoz szükséges informatikai rendszer ellen.
A kormány egy év alatt hatszor hivatkozott kibertámadásra, a rendőrség egyikben sem talált tettest

Mivel ezek az esetek több alkalommal is olyan időpontra estek, amikor épp nagy természetes terhelést – azaz sok állampolgár látogatását – kellett volna állnia az érintett oldalaknak, a leállások nagy fennakadást okoztak. Ezért még akkor elküldték egy csokorban mind a hat összegyűjtött ügyet a rendőrségnek, hogy arról érdeklődjenek, történt-e ezekben feljelentés; ha igen, indult-e nyomozás, és annak mi lett az eredménye. A rendőrség tíz nappal későbbi válaszában azt írta, hogy kijelenthető, hogy történt támadás, de mivel folyamatban lévő ügyekről volt szó, részleteket nem közölt. (Azt se feledjük, hogy amikor 2021 tavaszán az iskolai DKT-rendszerrel szerettek volna a tanárok online órákat tartani, ez 1,5-2 héten keresztül többnyire teljesen esélytelen volt, mert a DKT csak vergődött, többnyire el sem lehetett kezdeni az órákat, mivel a belépés sem sikerült senkinek.)

Most, egy év elteltével újra érdeklődött a Telex, hogy mire jutott a rendőrség ezekben az ügyekben. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) válasza szerint a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) mindegyik ügyben információs rendszer vagy adat megsértése bűntett miatt folytatott nyomozást, és

a „felsorolt eljárásokat a KR NNI – mivel az elkövető kiléte a nyomozásban nem volt megállapítható – felfüggesztette”.

Szele Tamás: Terheléses támadások - Zóna

Más ügyekben még nyomoznak

A fenti ügyeken kívül három azóta történt, nagyobb figyelmet kapott eset:

  • 2021. szeptember 18-án támadás érte az ellenzéki előválasztás informatikai rendszerét. Ez az ügy annyiban kakukktojás, hogy arról az esetről egy független szakértői vizsgálat már akkor megállapította, hogy valóban történt támadás.
  • 2022. március 29-én támadás érte többek között a kormányközeli Mediaworks médiavállalat több oldalát, a cég a hírek szerint feljelentést tett.
  • 2022. április 14-én, a tesztüzem idején leállt az iskolai kompetenciamérő informatikai rendszer, az Oktatási Hivatal szerint az üzemzavart az okozta, hogy több túlterheléses támadás is érte a rendszert.

Ezek ügyekben hivatalosan még folyik a nyomozás, így a rendőrség ennek részleteiről nem is árult el semmit.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre! Most értékes nyereményeket is begyűjthet!

Kapcsolódó cikkek