Rengeteg pénz, semmi szakmaiság? A DVTK is a NER játszóterévé vált, a szurkolók háborognak

Megosztás

Már akit még egyáltalán érdekel a diósgyőri futball, rengetegen elpártoltak a csapattól. Ismét bebizonyosodott, hogy attól nem lesz sehol jó foci Magyarországon, hogy elképesztő mennyiségben öntik bele a közpénzt és egyéb forrásokat, szakmaiság nélkül.

A legújabb példa erre a DVTK. A klub Mészáros Lőrinc köreinél landolt, de ahhoz már egy kudarcoktól függetlenül is elmozdíthatatlan sportigazgató kellett, hogy még a saját szurkolói is utálják a csapatot. Az Azonnali cikkéből derültek ki a részletek.

A magyar kormányról április 3. óta újra kiderült, mennyire magabiztosan képes elérni céljait Magyarországon. Nagyjából egy dolgot leszámítva: focit valahogy sehogy sem tudnak csinálni. Az ok ránézésre egyszerű: szemben a legtöbb, Orbán Viktornak fontos dologgal, ezt egyszerűen nem lehet végtelen mennyiségű állami forrásból megoldani. Sőt, ahogy korábbi cikkünkben már bemutattuk, a NER mostanra gyakorlatilag szétverte a hagyományos klubfutballt: a csapatok már annyira nyíltan egy-egy politikushoz/oligarchához kötődnek, hogy Szijjártó Péter a héten már személyesen Kubatov Gábor klub/pártelnöknek is gratulált a Fradi hétvégén behúzott bajnoki címéhez, a dobogóra pedig már szinte biztosan a Kisvárda és a Felcsút jut fel.

Utóbbi azért fontos, mert jól látható a minta: mindig kell egy államilag látványosan kiemelt klub (ez sokáig a jelenleg Fehérvár néven üzemelő Videoton volt, aztán átkerült a Fradihoz a büszke cím), mellette igazából azok a csapatok tudnak valódi előnyt kovácsolni a NER-foci miatt beömlő, korábban elképzelhetetlen mennyiségű pénzből, ahol

  1. nincs semmiféle tényleges futballhagyomány;
  2. egyetlen erős és politikai szinten is kiskirálynak számító ember körül mozog a futballklub.

Ez értelemszerűen áll a miniszterelnöki falu büszkeségére, Felcsútra, Kisvárdán Seszták Miklós álmodhatott olyan nagy futballt, hogy még bármiféle komoly játékosnevelés nélkül is államilag kiemelt akadémiája lett Kelet-Magyarország büszkeségének, de mostanra masszív NB I-es csapattá vált a nemrég még kupadöntőt is játszott Mezőkövesd is, ott ugyebár Tállai András a klub és a választókörzet atyaúristene.

Annak is sokan örültek, hogy az átrendeződés részeként a saját bevallása szerint a focitól nagyon messze lévő Leisztinger Tamás hirtelen úgy “döntött”, mindenképp be akar szállni a magyar fociba: miután a már említett Haladást nem tudta megvenni a másodosztályban csődközelben és kilátástalan helyzetben lévő Diósgyőrt vásárolta meg 2011-ben.

Az elején lelkesnek tűnő üzletember 2021-ben végül eladta a reménytelenül stagnáló klubot, azt pedig lehetett sejteni, melyik körhöz kerül: korábban a szállodalánca jelentős részét is az ország megaoligarcjájának, Mészáros Lőrincnek adta el, a DVTK valahogy amúgy is különösen jó viszonyt ápolt a Puskás Akadémiával, 2018-ban a diósgyőri vezetés még a pénzbe kerülő szerződésbontást is bevállalta a Nike-val annak érdekében, hogy azonnal lecserélhessék a gyártó mezeit a Mészáros-féle 2Rule sportruházat csodáira.

Érkezett tehát Mészáros, vagyis nem Mészáros: a pletykák arról is szóltak, hogy az oligarcha egy borászaton keresztül kebelezi be a miskolci focit, végül egy majdnem annyira meglepő húzással az a Magyar Mátyás (és a Szijj László-féle Hódút) került elő, akinek épp van közös orvosi vállalkozása Mészárossal, ráadásul ő a felcsúti akadémia egyik orvosa is.

Emellett a biztonság kedvéért DVTK nagykövet lett Vaszily Miklós, aki civilben tulajdonképpen Mészáros médiapápája, és hasonló pozíciót kapott Magyarország igazságügyi minisztere, Varga Judit is.

A pletykák ekkor már arról szóltak, hogy meg akarják csinálni Észak-Magyarországon Székesfehérvárhoz hasonlóan egy dobogóért játszó, akár nemzetközi kupa csoportkörére is esélyes csapatot, csak Székesfehérvárral ellentétben nézőkkel. További részletek az Azonnali cikkében olvashatók.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre! Most értékes nyereményeket is begyűjthet!

Kapcsolódó cikkek