Közel kétmilliárdból épülhet Törőcsik Mari Ház a művésznő szülőfalujában

Megosztás

A Heves megyei Pélyen kap helyet a speciálisan átalakított épület, amely a tavaly elhunyt színésznőnek állít majd emléket.

85 éves korában, 2021. április 16-án halt meg Törőcsik Mari. A Nemzet Színésze a Heves megyei Pélyen született, hamvait is kívánságának megfelelően itt szórta szét a lánya. 15 éves koráig a faluban élt, nagyapja mozit üzemeltetett a településen, Kovács Sándor 1927-ben, Heves megyében elsőként építtetett villanyvilágítással felszerelt színpadtermet. Ebben a moziban sok filmet nézett, híres színésznő akart lenni.

Ebből a moziból alakítanak majd ki egy emlékházat, és erre 1,8 milliárd forintos közbeszerzést írtak ki – ezt az RTL vette észre. A tervezési és kivitelezési munkákat a budapesti EB Hungary Invest Kft. végzi el. A kormány még a művésznő életében döntött arról, hogy ily módon állítanak emléket neki szülőfalujában.

Egy U-alakú, léptékében és formavilágában az egykori mozi épületét idéző közművelődési épület alakítanak ki, amelyben emlékszoba, közösségi könyvtár, ruhatár és irodák is lesznek. A nagyteremben színpadot alakítanak ki, valamint helyet kapnak vendégszobák is. (Telex.hu)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre! Most értékes nyereményeket is begyűjthet!

Kapcsolódó cikkek