Márki-Zay Péter Szél Bernadettnek adná a mandátumát

Megosztás

Egyetért az egyesült ellenzék volt miniszterelnök-jelöltjével Hadházy Ákos is, aki szintén az ő parlamenti kiesését tartja a legfájóbbnak.

Márki-Zay Péter a hatpárti ellenzéki lista első helyén jutott a parlamentbe, de a választási vereség után úgy döntött, hogy marad hódmezővásárhelyi polgármester, és nem veszi át országgyűlési mandátumát. A politikus az ATV Egyenes beszéd című műsorának péntek esti adásában kifejtette, hogy a hat párt fogja eldönteni, kinek adják a felszabadult mandátumot, de több javaslata is van.

Márki-Zay Péter azt a Szél Bernadettet juttatná a parlamentbe, aki Budakeszin és környékén vereséget szenvedett Menczer Tamástól, miközben a listán csak a 206. helyen áll – írja az Index.hu.

A politikus felvetette azt is, hogy szívesen adna az MSZP-nek plusz egy helyet – a szocialistáknak 10 mandátuma van, de 11 esetén a pártfinanszírozási szabályok miatt anyagilag jobban járnának.

Hadházy Ákos, a zuglói egyéni választókerület győztese Facebook-oldalán ugyancsak arról írt, hogy „a tisztességtelen feltételek mellett lebonyolított, elcsalt választás következményei közül a Fidesz ismét kétharmados többsége mellett Szél Bernadett kiesése a legigazságtalanabb és legfájóbb”.

Hadházy Ákos az ellenzék egyik legaktívabb, legelszántabb, legnépszerűbb és hiteles tagjának nevezte Szél Bernadettet, akinek kiesése „az ellenzéki pártok rossz döntéseinek következménye”.

A politikus úgy látja, hogy a pártok egyezsége miatt a Szél Bernadettnél „jóval kevesebbet teljesítő” képviselők jutottak be a listáról. Hadházy Ákos reméli, és javasolja is, hogy Márki-Zay Péter át nem vett mandátumát az LMP korábbi miniszterelnök-jelöltjének, a 2018–2022-es ciklust független képviselőként befejező politikusnak ajánlják fel.

via Index.hu

Kapcsolódó cikkek