Ötven napja tart már az orosz-ukrán háború, sokan úgy vélték, fele ennyi idő alatt Putyinék elsöprik az országot

Megosztás

Egyértelmű, hogy az oroszok elszámították magukat, villámgyors beavatkozásra számítottak, de arra nem, hogy ilyen kemény ukrán ellenállással találkoznak.

Szokásosnak mondható esti-éjszakai videóüzenetében az ukrán elnök „a legbátrabb ország megtörhetetlen embereiként” köszöntötte az ukránokat. 50 napja kezdték meg az oroszok a háborújukat Ukrajna ellen, és Zelenszkij hangsúlyozta is, hogy úgy állnak szemben 50 napja az orosz invázióval, hogy a megszállók eredetileg maximum öt napot jósoltak nekik.

Mint meséli, emlékszik, mit mondtak neki az invázió első napján, senki sem gondolta, hogy ki fogják bírni. Mindenki szimpatizált velük, de sokan azt tanácsolták, hogy meneküljön el az országból, adják meg magukat a zsarnokságnak. De Zelenszkij szerint akik ezt tanácsolták, az ukránokat sem ismerik, nem tudták, hogy mennyire bátrak, mennyire értékelik a szabadságukat.

„A lehetőséget, hogy úgy éljünk, ahogy akarunk. Nem úgy, mint az az ember, aki úgy uralkodik, hogy a hadseregének tagjai a megszállt területen láthatnak életükben először vécét, és akik háztartási eszközöket lopnak a megszállás alatt” – mondta az ukrán elnök, aki kritizálta a nyugatot, mert nem vet ki elég súlyos szankciókat, és elmondta azt is, hogy 50 nap alatt Ukrajna az egész szabad világ hőse lett.

Zelenszkij kitért arra is, hogy ez az 50 nap más színben mutatta meg számára a világ számos vezetőjét. „Láttam politikusokat úgy viselkedni, mintha nem lenne hatalmuk. És láttam nem politikusokat, akik többet tettek 50 nap alatt, mint egyes államférfiak, akik azt állítják magukról, hogy vezetők” – tette hozzá.

Beszédében hosszabban nem tért ki az orosz Moszkva zászlóshajóra, de dicsérte az ukrán katonákat, akik megmutatták, hogy az orosz hajók csak lefelé tudnak menni.

Zelenszkij megismételte, hogy 50 napnyi védekezésük komoly teljesítmény, amit több millió ukrán ember hozott össze. Akik február 24-én meghozták életük legfontosabb döntését, hogy harcolni fognak, emberek maradnak, és nem adják fel. Kitért arra is, hogy biztos benne, győzni fognak, és ismét békében élhetnek majd Ukrajnában. (via 444.hu)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre! Most értékes nyereményeket is begyűjthet!

Kapcsolódó cikkek