Gyurcsány Márki-Zayról: Viharba vezette a hajót, nem ő volt a legjobb kapitány – videó

Megosztás

A DK elnöke elismerte a hatalmas vereséget és azt is, hogy valószínűleg tévedtek bő fél évvel ezelőtt, amikor az előválasztáson Márki-Zayra bízták az ellenzéki összefogás vezetését. Korábban Jakab Péter is arról beszélt, hogy a hódmezővásárhelyi polgármester nem leváltotta, hanem megbuktatta az ellenzéket.

A DK elnöke hosszú perceken keresztül beszélt az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjéről, Márki-Zay Péterről, akinek a nevét egyszer sem ejtette ki. Gyurcsány szerint ahogy most az emberek a Fideszt és Orbánt választották, úgy pár hónapja az ellenzéki előválasztáson az ő szavazóik Márki-Zay Pétert. „Majd nyilván végiggondoljuk, hogy jól döntöttünk-e.”

Ezután arról is beszélt, ha valaki nem elég bátor nagyot álmodni, akkor „végül amikor cselekedni kell, erőtlennek, rosszabb esetben gyávának fog bizonyulni. Erőtlent meg gyávát nem bíznak meg, hogy vezessen bármit, különösképp nem a hazát. Kapitány nem attól lesz valaki, hogy megválasztják. Kapitány attól lesz valaki, hogy biztonsággal, biztonságos úton, biztonságos kikötő felé vezeti a hajót. Aki a hajót viharba vezeti, aki nem éri el a kikötőt, aki nem ér oda a kívánt célhoz, az lehet, hogy ott állt a kormánynál, de végül azok, akik rábírták a hajó sorsát, azt gondolják, talán nem ez a legjobb kapitány. És azt hiszem, hogy igazuk van.

Jakab Péter, a Jobbik elnöke szerint a választási vereség ellenére is meg kell tartani a hatpárti összefogást, de már Márki-Zay Péter nélkül kell folytatniuk.

Jakab egy rövid Facebook-videóban értékelte a választást. A Jobbik elnöke arra büszke, hogy képes volt leülni egymással hat ellenzéki párt, amelyek között sikerült betemetni az árkokat, előválasztást tartottak, és közös programot alkottak.

Jakab Péter: Márki-Zay nem leváltotta, hanem megbuktatta az ellenzéket

„Márki-Zay Péter hat ellenzéki párt hadseregét kapta meg októberben, és tetemes előnyt. Ebből már tetemes hátrány lett, hovatovább fideszes kétharmad. Talán a kevesebb, megfontoltabb, egyértelműbb beszéd most több szavazatot hozott volna. Márki-Zay októberben azt mondta, hogy leváltja az ellenzéket, valójában nem leváltotta, hanem megbuktatta az ellenzéket” – mondta Jakab.

„Innen kell felállni. De fel fogunk állni, mert soha nem adjuk fel” – mondta. A Jobbik elnöke szerint az ellenzéki egységet meg kell őrizni, mert annak nincs alternatívája, de szerinte Márki-Zay nélkül kell folytatniuk.

Jakab szerint az új Orbán-kormány nem fog kibírni újabb négy évet, mert rájuk fog omlani saját rendszerük, és a népharag elsöpri ezt a rezsimet. Ezért kell készen állnia az ellenzéknek a kormányzásra. „Erre készülünk, de már Márki-Zay Péter nélkül.” (Telex.hu)

Kapcsolódó cikkek