Nyolcezerrel több szavazatszámláló dolgozik a választáson, mint négy éve

Megosztás

Negyvenezernél is több delegált vesz részt az április 3-ai választáson a választási bizottságok munkájában, ami nagyjából 8 ezerrel több, mint négy évvel ezelőtt, amikor még csak 32 ezer fő vett részt az ellenőrzésekben.

A Nemzeti Választási Iroda informatikai rendszerében rögzítették a március 25-én 16 óráig bejelentett delegáltakat, a péntek reggeli adatok szerint több mint 40 ezer delegáltat jelentettek be az ország 10 243 szavazatszámláló bizottságába a választáson induló pártok, országos nemzetiségi önkormányzatok és független jelöltek.

A legtöbb delegáltat, több mint 19,5 ezret a DK-Jobbik-Momentum-MSZP-LMP-Párbeszéd bízott meg a szavazatszámláló bizottságokba, a Fidesz-KDNP több mint 17,5 ezret, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt több mint 1700-at, a Mi Hazánk Mozgalom több mint 800-at. A többi párt ötvennél kevesebb delegáltat jelentett be.

Ezen felül a választási bizottságoknak – a választott tagokon felül – a választókerületben induló jelöltek által delegált tagjai is vannak. A szavazatszámláló bizottságokba (szszb) és az egy szavazókörös településeken a helyi választási bizottságokba két-két tagot küldhettek a választókerületben egyéni képviselőjelöltet, illetve országos listát állító pártok és nemzetiségi önkormányzatok, valamint a független jelöltek.

Az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságba (oevb) egy-egy tagot delegálhat a választókerületben egyéni jelöltet állító jelölőszervezet, illetve a független jelölt. A közös jelöltet, illetve listát állító szervezetek közösen bízhatnak meg delegáltakat.

A jelölőszervezeteknek, független jelölteknek érdekük, hogy valamennyi választási szervbe delegáljanak tagot, mivel így saját megbízottjaikon keresztül győződhetnek meg a választás tisztaságáról, ellenőrizhetik azt, és részt vehetnek az esetleges jogviták eldöntésében.

via HVG

Kapcsolódó cikkek