Hadházy a botrány miatt az NVB-hez fordult, hogy a levélszavazatokat ne vegyék figyelembe

Megosztás

Az ellenzékre leadott, tömegesen, de nem tökéletesen elégetett és szemétlerakóba helyezett erdélyi levélszavazatok a jelek szerint akármikor illetéktelen kezekbe kerülhetnek és úgy csalnak velük, ahogy akarnak, mivel nincs megfelelő ellenőrzés. Ezek után Hadházy Ákos egyetlen megoldást lát, a levélszavazatok a csalás melegágyát jelentik, így azokat nem szabad figyelembe venni.

Tovább dagad a szavazólap-égetős botrány. Néhány éve Ausztriában ennél sokkal kisebb balhé miatt ismételtek meg egy teljes választást. Igaz, a független képviselő szerint Magyarország már egyértelműen nem demokrácia.

„Az Erdélyben talált, eldobott ellenzéki szavazatok ügyében a Nemzeti Választási Bizottsághoz fordultam és kértem az eset kivizsgálását, valamint azt, hogy a választás eredményébe a levélszavazatokat ne vegyék figyelembe” – írta a Facebookon Hadházy Ákos.

A szavazólapokat egy Marosvásárhely melletti illegális lerakóban találták meg. Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt szerint az eset után meg kell semmisíteni a levélszavazatokat. A Fidesz úgy vélekedett, a baloldal maga gyújtotta fel az íveket. (adódik a kérdés: hogy kerülhettek a baloldal kezébe a fideszes aktivisták által gondosan felügyelt szavazólapok?)

Hadházy szerint a legvalószínűbb az, hogy „valamelyik Fidesz-közeli aktivista végzett félmunkát, de természetesen nem zárható ki szándékos provokáció sem.” Ugyanakkor ennél is fontosabb szerinte, hogy a szavazólapok illetéktelen kezekbe kerülhetnek és ez tömeges visszaélésekre ad lehetőséget.

Ausztriában néhány éve ennél jóval kisebb kétely miatt ismételtek meg egy teljes választást azért, mert egy valódi demokráciában nem engedhető meg, hogy a legkisebb gyanú is érje a választás tisztaságát. Magyarország nem demokrácia már és a kormány tudatosan olyan szabályokat hozott, amelyek tálcán kínálják a visszaélések lehetőségét”

– írta a független országgyűlési képviselő.

Hadházy Ákos szerint a Választási Bizottság nem tehet mást, mint hogy a választói bizalom megőrzése érdekében nem veszi figyelembe a levélszavazatokat, vagy újraindíttatja az eljárást. (Hvg.hu)

Lehet-e bármi esélye Hadházynak egy ennyire nyilvánvaló csalási esetnél? Vagy ilyenkor sem?

Kapcsolódó cikkek