Tovább vagdalkozik a Fidesz, szerintük, ha Márki-Zay nyer, az óvodákban és a kórházakban nem lesz fűtés

Megosztás

Kocsis Máté már tényleg rendkívül magasra emelte a lécet a nagyotmondásokban. A választások előtt néhány nappal a jelek szerint nincs jobb ötletük, most az orosz gáz elzárásával jönnek a kormánypártok. Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt természetesen gyorsan cáfolni is tudta a légből kapott állításokat.

Megkapta a Fidesz–KDNP-pártszövetség is a köztévében azt az ötperces műsoridőt, amelynek keretében az országos listát állító pártok bemutathatják a választási programjukat. Ennek ismertetését Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője vállalta.

„Sorsdöntő választás előtt állunk” – adta meg az alaphangot a politikus, hozzátéve, hogy minden választás fontos, de most a háború vagy a béke kérdésében is dönteniük kell a választóknak. „Mögöttünk egy járvány, tőlünk keletre háború, nyugatra energiaválság, gazdasági válság. A veszélyek korát éljük, és ilyenkor a legnagyobb erény a higgadtság és a megfontoltság, és a legnagyobb hiba, ha valaki összevissza beszél vagy zagyvaságokat mond, mint például a baloldal miniszterelnök-jelöltje” – mondta fel a hetek óta sulykolt kormányzati üzenetet.

Megismételte azt is, hogy Magyarországnak mindenáron ki kell maradnia a háborúból – de arról, hogy a háború miért tört ki, vagy kik között folyik, nem ejtett szót –, ezért „minden vitát vállalni kell, és el kell utasítani a baloldalnak azt a javaslatait, miszerint fegyvereket és katonákat kellene Magyarországnak küldenie a háborúba”.

Kifejtette azt is, miért tartja óriási téttel bírónak a vasárnapi választást. Szerinte meg kell őrizni Magyarország békéjét, ezért utasítják el a fegyverszállítások átengedésére vonatkozó javaslatot és a baloldal katonák és fegyverek küldéséről szóló javaslatait.

A kormányoldal a háború kezdete óta támadja azzal az ellenzék miniszterelnök-jelöltjét, hogy katonákat akar küldeni Ukrajnába. Márki-Zay Pétert a Partizánban beszélt erről, úgy fogalmazott: ha NATO úgy dönt, akkor katonai segítséget is adna Ukrajnának. Azóta többször magyarázkodott emiatt, és kijelentette, hogy „kormányváltás esetén sem megy magyar katona Ukrajnába. A magyar katonák az országon belül védik Magyarország biztonságát.”

Azt is mondta Kocsis, hogy szerintük ország biztonságát is meg kell őrizni az, ezért azt a baloldali javaslatot is elutasítják, hogy zárják el Magyarország elől az orosz gázt. „Ez praktikusan a rezsicsökkentés eltörlését jelentené”, és azt, hogy a rezsiárak a három-négyszeresükre emelkednének, mint Nyugaton. „Emellett nem lenne fűtés az óvodákban, kórházakban, közintézményekben, a gyárakban, az üzemekben nem lenne gázszolgáltatás” – állította.

Kocsis nyilatkozata miatt a Hvg.hu megkereste Márki-Zay Pétert, aki közölte, „soha nem mondtam, hogy támogatnám a szankciókat. Varga Mihály pénzügyminiszter levélben hazudik erről. Az ő aláírásával leveleket küldenek ki a határon túli magyaroknak, hogy mi követelnénk a gázcsap elzárását, de én már többször elmondtam, hogy nem támogatunk ilyen szankciókat, ahogy az unió sem hozott ilyeneket. Egyébként Orbán Viktor az eddigi uniós szankciókat megszavazta. Még egyszer mondom: nem támogatnánk energiára vonatkozó szankciót.”

A Fidesz frakcióvezetője azzal folytatta, hogy a kudarcos múltba sem térhet vissza Magyarország, „az a Gyurcsány Ferenc, aki most vissza kíván térni a hatalomba, már kormányzott egyszer, láttuk már, hogy az milyen, és nem kérünk belőle”. Itt is elhangzottak a szokásos kormányzati panelek: a baloldali kormányok eltörölték például a 13. havi nyugdíjat és bért, tizenötször emelték a rezsiköltségeket és az egekbe emelték az adókat, emellett az országot is eladósították.

Kocsis Máté kimondta Márki-Zay Péter a nevét – ezt a kormánypárti politikusok általában kerülni szokták –, és azt állította róla, hogy eltörölné a minimálbért, a gyermekvédelmi törvényt és fizetőssé tenné az egészségügyet. Korábban az ellenzéki miniszterelnök-jelölt úgy ezekre úgy reagált: ötmillió forintot ígér annak, aki bizonyítja azokat a „hazug állításokat”, amelyeket a kormányoldal terjeszt róla. A pénzért nem jelentkeztek.

Háború vagy béke és a kudarcos múlt vagy a sikeres jövő között kell választaniuk a választópolgároknak”

– sommázta a kormányzati álláspontot a frakcióvezető, aki a Fidesz támogatására biztatott, a „gyermekvédelmi népszavazáson” pedig arra, hogy négy nemmel voksoljanak a szavazók. Úgy fogalmazott: csak ez állíthatja meg a baloldalt a gyermekvédelmi törvény eltörlésében.

Kapcsolódó cikkek