A templomokban is felütötte a fejét a Fidesz-propaganda a kampányhajrában

Megosztás

A pártnév konkrét említését elhagyják, de azért a vezérfonalakról felismerhető, melyik oldal kampányát támogatják egyes papok és lelkészek a HVG gyűjtése szerint.

A lap a hívektől hallott beszámolók szerint az elmúlt hetekben a vallásos gyülekezetek egy része úgy érezte, itt az ideje felpörgetniük híveiket a választásra. Kiemelték: nem tudnak olyan egyházi direktíváról, ami kampányolásra szólította volna fel a papokat, lelkészeket, így feltételezik, hogy saját döntésük, hogy politikai nézeteiket is hangoztatják prédikációikban.

A templomokban, imaházakban – vagyis gyülekezet előtt – zajló kampány indirekt: a gyülekezeti vezetők világnézetüket, ideológiájukat csomagolják bibliai kontextusba, azon keresztül mondják el azokat a paneleket, amiket a kormánypárt médiájában, vagy közvetlen kommunikációjában lehet hallani.

Jó példa erre a Németh Sándor vezette Hit Gyülekezete, ahol a március 26-i istentiszteleten a lelkész a kormány sikerstatisztikáira és családtámogatási intézkedéseire hivatkozva közölte meggyőződését. A lelkész elmondása szerint nemrég olyan adatokkal találkozott, hogy európai országokban „huszonöt év alatti fiataloknak több mint a harminc százaléka munkanélküli (…). Hogyan tudja egy fiatal betölteni azt a feladatot, hogy építkezzen, családot alapítson, hogy ha nem tud miből megélni, mert nem tud munkát találni?”. A lelkész ezt követően visszatért az európai adatokhoz: „ez azt jelenti, hogy ezekben az országokban vannak olyan körzetek, ahol a fiatalok ötven-hatvan-hetven százaléka nem tud munkát kapni. Tehát imádkozzunk azért, hogy megmaradjon továbbra is Magyarországon ez az adat három százalékosnak” – mondta.

További részletek és példák a hvg.hu írásában.

Kapcsolódó cikkek