A kampányából úgy tűnik, a Fidesz a nyomorban érdekelt

Megosztás

A kormányzópárt szavazógépeket lát, nem a problémákat. Erre utal a mostani kampányidőszakban több megyei példa is.

Számos jele van annak, hogy a jelenlegi kormányzó párt számára a mélyszegénység nem megoldandó probléma, sőt, ellenkezőleg: a megyénkben is gyakran tapasztalt katasztrofális állapotok fenntartása elemi érdekük. Innen kerülnek ki ugyanis a sorozatgyártott szavazógépek, akiknek a voksát a legkevesebbért lehet megvenni, és akik eddig biztosították a sikert. A kistelepülések lakói ugyanis végletesen kiszolgáltatottakká váltak, de a helyi vezetőknek is azzal kell szembenézni, hogy ha nem állnak be a fősodorba, akkor esetleg megvonják a községtől az eddig érkezett támogatásokat is.

A választások közeledtével a fideszes üzenet is leegyszerűsödött, és már a csomagolása sem fontos. A legtöbb esetben nem a lóláb lóg ki, hanem egy egész ménes. Ilyen például az a napokban gyakran felugró reklám, amit a B.-A.-Z. 02-es körzet ellenzéki jelöltjének lejáratására fabrikáltak. A rövid videóban Varga Lászlót azzal vádolják, nem tett semmit az ellen, hogy a fészekrakókat az Avara telepítsék.

Egy kép a Varga Lászlót lejáratni próbáló kampányvideóból

A kisebb probléma ezzel, hogy nem Varga László volt abban az időben – sőt, semmikor – az érintett körzet képviselője: az Avas a B.-A.-Z. 01-es választókerülethez tartozik, míg Varga – amikor körzettel rendelkező képviselő volt – a másik miskolci szavazókörben tevékenykedett. Mivel azt nem írhatták, hogy részt vett a fészekrakók betelepítésében, így fogást váltottak és narratívát: nem tett semmit ellene – ez lett az érvelés. Az már nem számít, hogy egyébként a Fidesz listás országgyűlési képviselői sem dobták keresztbe magukat a Klapka György úton a nyomortelepekről érkezők előtt – az egyik ilyen akkori képviselő egyébként nemrégiben váltotta parlamenti államtitkárként a vesztegetési botránya miatt távozó Völner Pált.

Mindez azonban a kisebb probléma, a fideszes kampánynak általában amúgy sem elmaradhatatlan eleme a pontosság. A nagyobb baj jelen esetben a képi megjelenítés. Igen, minden városba érkező embert barna bőrűként ábrázolnak. A készítők természetesen rájátszottak a társadalmi megosztottságra, és nem is próbáltak a „píszí” érdekében akár egy világosabb színezetű figurát beleszuszakolni a sorba. Önmagában már ez is mélyen populista, de az ábrázolással nem ez az egyetlen baj. A figurák kinézete olyan, mintha egy régebbi, migránsokkal foglalkozó 2D animációt leporoltak és újrafeliratoztak volna. A rövid videóban a nők egytől egyig fátylat és teljes testet takaró ruhát viselnek, míg a férfiak szandált, és mindannyian csupán egy-egy táskányi tulajdonnal rohannak a II-es ütem felé.  

Ez pedig nem az első alkalom, hogy a kormány keveri a cigányságot és a migránsokat Miskolc tekintetében. Orbán Viktor a 2018-as kampány során hozta elő legutóbb a témát.

„Miskolcnak már van tapasztalata a bevándorlókkal, pedig azok Magyarországról, pontosabban Magyarország területéről érkeztek a városba” – hangoztatta akkor a magyar miniszterelnök.

Mindezek ellenére a Fidesz erősen támaszkodik a cigányságra. Gondoljunk csak arra a számtalan, interneten keringő videóra, ahol a roma kisebbség tagjai nyilatkoznak arról, kire kell szavazniuk. Több ilyen felvétel éppen a mi megyénkben készült.

Van azonban, aki tenni szeretne ezért a rétegért is. Üveges Gábor, a B.-A.-Z. 04-es választókörzet ellenzéki országgyűlési képviselőjelöltje egy baráti hangulatú beszélgetésen vett részt Múcsonyban március 18-án. Az eseményt az 1 Magyarország Kezdeményezés szervezte, a téma pedig a cigányság helyzetének kérdése volt. A beszélgetés eredetileg vita lett volna, ám a Fidesz képviselőjelöltje, Demeter Zoltán nem jelent meg végül, de még válaszra sem méltatta a megkeresést.

Üveges Gábor szerint a távolmaradás a legszegényebb rétegnek a semmibevétele, annak problémáival egyetemben.

– Sajnos ez mutatja, mennyire számít ellenfelemnek a cigányság. Újfent bebizonyosodott, hogy nem szereti a beszélgetést, nem kíváncsi a térségi emberek valódi problémáira. Ehelyett megvásárolni akarja a cigányságot, és szavazógépként tekint rájuk. Számára csak addig fontosak, amíg plakátolnak és szórólapoznak neki kényszer hatása alatt, majd behúzzák neki az “X”-et. Ezt pedig nem képviseletnek, hanem uralkodásnak hívják – fejtette ki véleményét az ellenzéki jelölt, aki ismét hosszan beszélgetett az esemény résztvevőivel.

Az nem mondható azonban, hogy Demeter Zoltán nem reagált semmilyen formában a megkeresésre. Álláspontját a kommunikációs mindenese vezette portálon mások fejtették ki helyette. Történt ugyanis, hogy a BRTV riportot készített, azzal a felütéssel, hogy Üveges Gábort a Jobbik indítja, majd megkérdezett néhány térségbeli roma embert, hogyan állnak a Jobbikhoz és Jakab Péterhez, ők pedig azt fejtegetik, hogy kutyából nem lesz szalonna, és mit várhatnak ők egy ilyen szélsőséges párttól.

Úgy tűnik, a BRTV-hez nem jutott el a 2018 utáni fideszes narratívát tartalmazó körlevél, miszerint a Jobbik nem jobboldali párt, és nem látták Orbán Viktornak azt a 2020-as parlamenti beszédét sem, amiben Balliknak nevezte őket. Úgy tűnik, a narancssárga mainstream ellenére a Demeter-média még mindig szélsőjobbos pártnak tartja a Jobbikot, legalábbis ha a borsodi cigányságot akarja riogatni. Épp úgy, ahogy a cigányságot azonosítja a Fidesz a bevándorlókkal, ha feszültségkeltésre bazíroz. A lényeg egy: mindenkiből ki kell facsarni a szavazatot, nem számít mi módon.

Kapcsolódó cikkek