Védett és fokozottan védett növényeink

Megosztás

Magyarországon több mint 800 növényfaj (a gombákat és zuzmókat is beleértve) védettnek számít.

Védett és fokozottan védett növények — Mi a különbség?

Hazánkban a védett növényeken belül is megkülönböztetünk fokozottan védetteket, és ahogyan a hatályos természet védelméről szóló törvényben olvashatjuk, „a természeti értékek és természeti területek a nemzeti vagyon sajátos és pótolhatatlan részei, fenntartásuk, kezelésük, állapotuk javítása, a jelen és jövő nemzedékek számára való megőrzése, a természeti erőforrásokkal történő takarékos és ésszerű gazdálkodás biztosítása, a természeti örökség és a biológiai sokféleség oltalma, valamint az ember és természet közötti harmonikus kapcsolat – nemzetközi kötelezettségvállalásainkkal összhangban történő – kialakítása, mint az emberiség fennmaradásának alapvető feltétele, a természet hatékony védelmének létrehozását igényli”, és mint ilyen, mindannyiunk felelőssége.

Ha tehát veszélyeztetjük, megkárosítjuk, elpusztítjuk védett természeti értékeinket, természetvédelmi bírságot vagyunk kötelesek kifizetni, amely bírságot a természetvédelmi hatóság szabja ki. 

Milyen természeti értékek lehetnek fokozottan védettek?

Ismert, hogy bizonyos vadon élő állat-, növény-, gomba- és zuzmófajokat, azok életközösségeit, illetve termő-, tartózkodó- és élőhelyeiket védetté kell nyilvánítani ahhoz, hogy közérdekből megőrizzük a biológiai sokféleséget, ezáltal pedig fenntartsuk a természet egyensúlyát. Ha azonban egy védett természeti érték védelme csak különleges intézkedésekkel biztosítható, a természeti értéket fokozottan védetté kell nyilvánítani.

Jelenleg például 7 harasztféle, 1 nyitvatermő (csikófark) és 79 zárvatermő növényfaj esik fokozott védelem alá a fent említett több mint 800 növényfaj közül.

A védett és fokozottan védett növényfajokat, valamint egyedeik pénzben kifejezett értékét a 13/2001. (V. 9.) KöM rendelet 1. számú melléklete tartalmazza. A mocsári kardvirág, a gyapjas őszirózsa, a tartós szegfű, a csengettyűvirág, de a cifra kankalin is a legdrágább növényeink közé tartoznak. Ezek eszmei értéke jelenleg 250 000 forint!

További részletekért látogasson el az Ökopolisz oldalára!

Kapcsolódó cikkek