A miskolci fideszes vezetés nullára csökkenthette volna a város hitelét, de nem tette, sőt…

Megosztás

Az elmúlt bő egy évtizedben egyre csak tologatta hátrébb és hátrébb a korábbi hitelek visszafizetési határidejét, amivel annak összege emiatt egyre csak nőtt. Most azért is kénytelen újabb hitelt felvenni Miskolc, hogy a korábbi, fideszes vezetés által vissza nem fizetett hiteltől végre megszabaduljon. Ezen a helyzeten még nagyon sokat “segítettek” az elmúlt két év folyamatos kormányzati elvonásai.

2005-ig kell visszamenni, amikor is a miskolci önkormányzat elindította kötvénykibocsátási programját, Várost Építünk I. néven – írja a Minap.hu. Az akkor felvett 12,5 milliós svájci frank alapú hitelt – akkori árfolyamon 1 milliárd 960 ezer forintot – többek között a belvárosi rehabilitációs programra, Fonoda utcai ingatlanfejlesztésre, a József Attila út 53. és a Kis-Hunyad utca 9. szám alatti épületkorszerűsítésre, illetve a Mechatronikai Ipari Park előkészítésére kívánta felhasználni az önkormányzat. Majd Várost Építünk II. néven, 2006-ban újabb kötvénykibocsátásra került sor 10 millió svájci frank (1 milliárd 700 millió forint) értékben.

A kötvények végleges visszafizetési határideje 2013 augusztusa volt, és akkor 5,6 milliárd forintot kellett volna megfizetnie a városnak. A visszafizetésre tehát volt terv és akarat, de 2010-ben váltás történt a városvezetésben. Az új, Fidesz vezette önkormányzat módosította a visszafizetési határidőt 2018 augusztusára.  Ezzel együtt a Kriza Ákos vezette fideszes városvezetés már 6 milliárd 200 millió forint megfizetésére vállalt kötelezettséget. Miközben 2011-ben – a kötvényből fejlesztett – Mechtaronikai Ipari Parkot eladták, de az ebből származó bevételt nem a kötvénybe forgatták vissza, illetve az üzleti ingatlanok felújításából származó bevételeket sem számolták el a kötvények óvadéki számláján.

Mindezek ellenére az előző, fideszes városvezetésnek még mindig lett volna esélye arra, hogy nulla, igen nulla forinttal szálljon ki ebből az ügyletből. Hiszen a kormány 2011-ben elfogadott egy stabilitási törvényt, amelyhez kapcsolódott egy adósságkonszolidáció is, így a város rendezhette volna a teljes adósságát. Míg más települések éltek ezzel a lehetőséggel, addig Miskolcon – ismeretlen okból – a kötvények esetében erre nem került sor. Sőt 2012-ben egy újabb hosszabbítási kérelemmel a város 2022 augusztusára módosította a visszafizetés végleges határidejét.

Az előző, fideszes városvezetésnek tehát több esélye is lett volna, hogy ettől a súlyos tehertől megszabadítsa a várost. Ha megtette volna, akkor most nem lenne jelenleg több mint 8 és fél milliárd forintos visszafizetési köztelezettsége Miskolcnak.

A Miskolc Holding Zrt. ezért kényszerül most arra, hogy nyolcmilliárd forintos hitelt vegyen fel, természetesen – ahogy a törvény is szabályozza – kormányengedéllyel. Úgy tudjuk, Veres Pál polgármester a hét elején a hitelfelvételről és annak miértjéről is egyeztetett a pártokkal, köztük a Fidesz-KDNP képviselőivel is.

A városvezető nekik is elmondta, hogy a felvenni kívánt összeg felét az előző városvezetés által vissza nem fizetett, a konszolidációba be nem vont hitel törlesztésére kénytelen fordítani a város. A másik fele pedig előremutató városi célokat szolgál, hiszen Miskolc iparterületei beteltek, a befektetői érdeklődés azonban jelentős, így újabb iparterületek fejlesztésére is jut a felvenni kívánt hitelből, így a város adóbevételei is növekedhetnek.

Kapcsolódó cikkek