Aggasztó: simán keresztülrepült Magyarországon a szovjet gyártású kémrepülő, haderőnk nem tett semmit

Megosztás

Ha nem vette észre a honvédségünk, hogy éppen egy ismeretlen eredetű kémrepülő repked hazánk légterében igen nagy sebességgel, az a gond, ha pedig volt róla tudomásunk, mégsem reagáltunk rá semmit, az sem megnyugtatóbb egyetlen fokkal sem. Hogy történhet ilyen egy NATO-tagországban? Akkora a hadseregünk stratégiai nyugalma, hogy meg se mozdultunk egy ilyen eseményre?

Csütörtök késő éjjel, mint utóbb kiderült, egy felderítő drón zuhant le Zágráb délnyugati részén, a népszerű pihenőhelynél, a Jarunnál, Zágráb legnagyobb egyetemi kollégiuma, a Stjepan Radić közelében.

Mario Banožić védelmi miniszter szerint a drón Magyarország irányából lépett be Horvátország légterébe 1300 méter magasságban, 700 km/h-ás sebességgel repülve, pár perccel este 11 előtt. A horvát kormány már egyeztetett a magyar kormánnyal az ügyben, aggodalmát fejezte ki és információkat kért.

Markijan Lubkjivski, az ukrán védelmi miniszter tanácsadója a Jutarnji List kérdésére határozottan elutasította, hogy a Zágrábban lezuhant gép az ukrán erőkhöz tartozott volna.

A horvát hatóságok péntek délelőtt erősítették meg, hogy a lezuhant tárgy egy szovjet gyártmányú drón volt. Szakértők szerint Tu-141-esekkel jelenleg egyedül Ukrajna rendelkezik. Az ukrán fél tagadja, hogy az övék lett volna a lezuhant drón.

Andrej Plenković horvát miniszterelnök is megerősítette, hogy a felderítő drón Magyarország felől repült be, miután 17 percet román, 48 percet pedig magyar légtérben töltött.

Zoran Milovanović horvát államfő sürgős tanácskozásra hívta hivatalába a horvát vezérkar főnökét, Robert Hranj tengernagyot, illetve a polgári felderítés és a katonai felderítés vezetőit, Daniel Markićot és Ivica Kindert csütörtök késő éjjel, amikor kiderült, hogy egy felderítő drón zuhant le Zágráb délnyugati részén, a népszerű pihenőhelynél, a Jarunnál, Zágráb legnagyobb egyetemi kollégiuma, a Stjepan Radić közelében.

Az ellenzék válaszokat követel a kormánytól

Jávor Benedek, a Párbeszéd uniós tanácsadója Facebook-bejegyzésében azt emelte ki, hogy “a 70-es évek technológiai színvonalát képviselő katonai eszköz” bárhol, így Magyarországon is becsapódhatott volna, “a teljes stratégiai nyugalomban pihenő hadsereg azt se mondta, fapapucs, nemhogy leszedték volna.”

Mire volt jó a magyar haderőfejlesztés ezermilliárdokból, ha mondjuk a Magyarország esetében legvalószínűbb fenyegetésekkel (szomszédból áttévedő légi eszközök) semmit nem tudnak kezdeni?” – írja.

A Jobbik közleménye szerint a szovjetkori pilóta nélküli gép közel 40 percen keresztül repülhetett a magyar légtérben, anélkül, hogy bárki észrevette volna. “A magát immáron békeharcosként ünnepeltető mini-Putyin, most a béke és biztonság népszerű jelszavaival kampányol közpénzből, miközben folyamatosan akadályozza az oroszok békére kényszerítését és láthatóan képtelen szavatolni a magyar emberek biztonságát. Két lehetőség merül fel: “vagy nem tettek semmit, mert nem észlelték a gépet vagy észlelték, de nem tettek semmit. A magyar emberek biztonságának szempontjából egyik verzió sem túl biztató.

“A Honvédség képes szavatolni a magyar emberek biztonságát…” – biztos? (hu.Euronews.com)

Kapcsolódó cikkek