Emelkedő Magyarország: bemutatta programját az egyesült ellenzék

Megosztás

Magyarország érdeke a béke, a biztonság és a felemelkedés – hangsúlyozta Márki-Zay Péter, az Egységben Magyarországért miniszterelnök-jelöltje a pártszövetség választási programjának, a dokumentum elnevezése szerint az Emelkedő Magyarország programjának a szerda esti bemutatóján.

„Béke Európában és béke a határainkon belül. Biztonság és kiszámíthatóság: közös magyar hazánk és a magyar emberek mindennapi megélhetésének biztonsága. A polgári felemelkedés lehetősége minden magyarnak, bőrszínüktől, származásuktól, politikai nézeteiktől és szexuális orientációjuktól függetlenül. Ez az Emelkedő Magyarország programja” – mondta a kormányfőjelölt.

„A rendszerváltás után egy szabad országot építettünk, az uniós és NATO-csatlakozásunkkal a nyugati értékek győzelme véglegesnek tűnt. Keserűen látjuk azonban, hogy 12 éve újabb fordulat történt, hazánk ismét eltávolodott a nyugati világtól, és egy új állampárt módszeresen bontotta le a jogállamot, a demokráciát és a sajtószabadságot” – fogalmazott Márki-Zay, aki szerint Magyarország lassan Európa legszegényebb és legkorruptabb országa, ahol a keleti nyitásból keleti bukás, nemzetközi elszigetelődés lett.

A változtatás első számú teendőjeként azt jelölte meg, hogy szakítani kell Putyinnal és a putyini módszerekkel. „Fel kell számolnunk azt a politikát, amely kockára tette Magyarország biztonságát, amely elárulta szövetségeseinket, amely szándékosan bomlasztotta az Európai Unió egységét, és amely a háborús bűnös Vlagyimir Putyin világhatalmi törekvéseit segítette” – jelentette ki.

Márki-Zay Péter szerint ma Magyarország békéje, a fizikai biztonságunk ma a legfontosabb, amit csak a magyar határ megerősített védelme, az Európai Unió, valamint a NATO képes biztosítani. „Az Orbán Viktor utáni magyar kormány megtartja a határkerítést, önálló határőrséget állít fel, és az uniós határőrséggel, a Frontex-szel kiegészülve védi meg Magyarország és az Európai Unió határait” – mondta, és hozzátette: „az Unió és a NATO hűséges tagjaként támogatjuk és nem akadályozzuk a nemzetközi együttműködést”.

Az Egységben Magyarországért miniszterelnök-jelöltje új, értékalapú külpolitikát hirdetett, amelynek kulcsa, hogy a Nyugathoz tartozunk, nem a Kelethez. „A magyar érdekekkel ellentétes nemzetközi szerződéseket felülvizsgáljuk és újratárgyaljuk, a nemzetközi körözés alatt álló Fidesz-migránsokat kiutasítjuk, az európai uniós források döntő hányadát pedig a magyar kis- és középvállalkozások támogatására fordítjuk” – közölte.

Kilátásba helyezte, hogy 5 éven belül bevezetjük az eurót, a személyi jövedelemadó legmagasabb kulcsát változatlanul hagyva pedig 4 éven belül adómentessé teszik a minimálbért. Annak összegét évről évre az európai számítás szerint emelve megőrzik az értékét.

Márki-Zay szólt arról is: 32 év után végre lesz elszámoltatás, hogy „ne legyünk többé következmények nélküli ország”. Ennek kapcsán emlékeztetett arra: az Európai Bíróság ítélete óta tudható, hogy az Unió a támogatási forrásokat „nem hajlandó olyanoknak adni, akik a magyar emberek helyett saját családjuk és barátaik gazdagodására fordították, azaz egyszerűen ellopták”.

„A legnagyobb rezsicsökkentés a korrupció felszámolása lesz” – hangoztatta a miniszterelnök-jelölt. Úgy vélekedett, hogy rövid távon Magyarország energiaellátásához nélkülözhetetlen az orosz gáz, de – szemben a függőségünket csak növelő jelenlegi kormánnyal – az új kormány az uniós energiapolitikával összhangban csökkenteni fogja Magyarország kitettségét a putyini Oroszországnak.

Az egészségügy fejlesztését élet-halál kérdésének nevezte Márki-Zay, és ígéretet tett arra: amellett, hogy fejlesztik az állami egészségügyet, akár a magánegészségügyi ellátásokat is ingyenessé teszik, hogy csökkentsék a várólistákat. Az oktatási kérdéseket illetően egyebek közt megerősítette azt, hogy „kínai kommunista migránsegyetem helyett” magyar diákvárosra van szükség. Közölte, hogy ingyenessé teszik az első diploma megszerzését mindenki számára.

Visszaveszik az ellopott földeket, támogatják a biogazdaságokat, a multik helyett pedig a magyar vállalkozásokat – folytatta a program ismertetését. Szabaddá teszik a sportot, a kultúrát és a sajtót – mondta. A sajtószabadság helyreállítása jegyében a közpénzből finanszírozott állami propagandagépezet megszüntetését, a tisztán fideszes tagokból álló Médiatanács feloszlatását helyezte kilátásba.

Márki-Zay Péter kitért a jogállam, azon belül a bírói függetlenség helyreállítására, és közölte, hogy nyilvánosságra fogják hozni az évtizedek óta rejtegetett kommunista ügynökaktákat. „Esélyegyenlőséget, azonos bánásmódot és társadalmi megbecsülést adunk a nőknek az élet minden területén” – mondta, és szólt arról is, hogy támogató kezet nyújtanak a teljes magyarországi cigányságnak. „A romák felzárkóztatása nem csak becsületbeli ügy, az ő felemelkedésük, integrációjuk hatalmas, ma még kihasználatlan erőforrást jelent Magyarország számára” – jelentette ki. „Egy emelkedő Magyarország jobb és biztonságosabb otthont nyújt majd azoknak is, akik ma még inkább külföldön keresik a boldogulásukat” – tette hozzá.

A programbemutató rendezvényen ARATÓ GERGELY, a DK oktatáspolitikusa arra tett ígéretet, hogy kormányra kerülésük esetén visszaadják az oktatást jogos tulajdonosának, a népnek, a diákoknak, hallgatóknak, tanároknak, oktatóknak, szülőknek. Az oktatási rendszer ma súlyos válságban van – mondta. Adatai szerint több mint 12 ezer tanár, tanító, és óvónő hiányzik a közoktatásból.

„Változás kell, hogy emelkedjen a pedagógusok bére, hogy megálljon az elvándorlás, hogy visszakapják a szakképzésben oktatók a közalkalmazotti védelmet, hogy érdemes legyen itthon maradniuk a fiatal oktatóknak, kutatóknak” – mondta a politikus, majd kitért arra, hogy „nem csak több pénz kell az oktatásra, hanem több szabadság is”. Ennek jegyében megszüntetnék a bürokratikus tankerületi rendszert, valamint visszaszereznék az egyetemek szabadságát is. „Nem tűrjük, hogy fideszes kuratóriumok költsék el a felsőoktatásra szánt állami pénzt, és gyalázzák meg az egyetemi autonómiát” – fogalmazott Arató Gergely.

LENGYEL RÓBERT, Siófok polgármestere arra hívta fel a figyelmet, hogy abelügyi-rendészeti szervek vonatkozásában is rendkívül nehéz helyzeten kell majd úrrá lennie a Márki-Zay Péter vezette új kormánynak. Közölte, hogy azonnal meg fogják emelni a több, mint 10 éve változatlan rendészeti illetményalapot, bevezetik a környező országokhoz hasonló korkedvezményes nyugdíjrendszert, a jelenleg szolgálati járadékon lévő egykori egyenruhások számára pedig visszaadják az Orbán-kormány által elvett szolgálati nyugdíjukat.

A szocialista KOMJÁTHI IMRE arról beszélt, hogy a Fidesz az elmúlt 12 évben a dolgozó emberektől elvette a megélhetés biztonságát. „Olyan emberek nélkülöznek, akik minden nap bemennek a munkahelyükre dolgozni, de ha valami váratlan kiadás adódik – mondjuk, végleg elromlik a hűtőszekrény, vagy a mosógép –, akkor nem tudnak újat venni, mert nincs megtakarításuk” – mondta. Tervezett intézkedéseik közül kiemelte: adómentessé fogják tenni a minimálbért úgy, hogy adójóváírással visszatérítik a teljes személyi jövedelemadót. „Ugyancsak adójóváírással sávosan növeljük mindenkinek a kézhez kapott fizetését, akinek a bére nem éri el a minimálbér másfélszeresét” – tette hozzá, és külön fizetésemelési program indítását ígérte a közszférában dolgozóknak, a pedagógusoknak és az egészségügyieknek. Emellett újjá akarják szervezni az országos szintű érdekegyeztetést.

SZABÓ TÍMEA (Párbeszéd) az egészségügy helyzetét ecsetelte, majd közölte: az új kormány önálló egészségügyi minisztériumot hoz majd létre, és 1200 milliárd forintot tesz az egészségügybe, hogy finanszírozza a mindenki számára elérhető ellátást. „Visszaállítjuk a társadalombiztosítás járulék jellegét, hogy a befizetett összeget kötelezően az egészségügy kapja meg” – ígérte, és hozzátette: 50 százalékkal megemelik az egészségügyi szakdolgozók bérét, hogy megállítsuk az elvándorlást.

HADHÁZY ÁKOS szerint a korrupció ma már az ország alapvető működését veszélyezteti, ezért ennek leküzdése a legfontosabb feladat. „A korrupt politikusok jogi felelősségrevonása érdekében kétharmados többség esetén létrehozzuk a korrupcióellenes ügyészséget és átalakítjuk az ügyészi szervezetet úgy, hogy a felettes ügyész csak kivételes esetben állíthasson le folyamatban lévő ügyeket” – mondta. Arra is kitért, hogy Magyarország csatlakozni fog az Európai Ügyészséghez, továbbá visszaadják a Gazdasági Versenyhivatal és a Közbeszerzési Hatóság függetlenségét, a közbeszerzési rendszerben pedig megerősítik a piaci versenyt, az átláthatóságot és az ellenőrzést.

SCHMUCK ERZSÉBET (LMP)felhívta a figyelmet arra, hogy ma Magyarországnak és Európának szembe kell néznie a klímaválsággal, és csökkentenie kell az orosz energiafüggőséget. „Ekkora kihívásokkal csak úgy küzdhetünk meg, ha a klímavédelem és a zöld energiára való fokozatos átállás szempontjait minden döntésünknél figyelembe vesszük” – mondta, és hozzátette: helyreállítják a lerombolt intézményrendszert, önálló zöld minisztériumot, erős zöld hatóságot hoznak létre, és biztosítják a civil kontrollt. Kilátásba helyezte, hogy komplex épületenergetikai programmal évi 100 ezer lakást korszerűsítenek. „A rezsicsökkentést megtartjuk, igazságosabbá, fenntarthatóbbá tesszük és biztosítjuk, hogy a rászorulók akár önrész nélkül is részt vehessenek az energetikai korszerűsítésben” – hangsúlyozta. Szerinte Paks2 elhibázott, kockázatos és korrupciógyanús beruházás, ezért azt a kormányváltás után azonnal felülvizsgálják.

Z. KÁRPÁT DÁNIEL (Jobbik)elmondta: Európa legkegyetlenebb kormánya szétverte a szociális védőhálót, az Egységben Magyarországért viszont eltökélt abban a tekintetben, hogy újraszője azt. Ígérete szerint jövedelembiztonságot fognak teremteni, és szociális minimum-programot hoznak létre mindenki számára, aki együttműködik a családsegítő és gyermekjóléti szolgálattal, az egészségügyi intézményekkel és a munkaügyi központokkal. „Megőrizzuk és igazságosabbá tesszük a családtámogatások rendszerét, hogy mindenki számára elérhetővé váljanak”
– mondta, hozzátéve, hogy a GYED-et bővítik, megtartják a GYES hároméves korig történő folyósítását, de az összegét növelik. Emellett a duplájára emelik és értékállóvá teszik a családi pótlékot, megtartják és igazságosabbá teszik a gyermekek utáni adókedvezmény rendszerét, kiterjesztik a nagycsaládosoknak járó kedvezményeket az egyszülős családokra.
„A Fidesz szimbólumává vált, hogy magyarok ezreinek kilakoltatásához asszisztált, miközben összefonódott a végrehajtókkal. Mi viszont garantáljuk, hogy önhibáján kívül senki sem vesztheti el lakhatását” – ígérte. A lakhatási válság megszüntetése érdekében bérlakásépítési programot fognak indítani.

Kapcsolódó cikkek