A menstruációs szegénység megszüntetése érdekében szervezett gyűjtést a borsodi LMP

Megosztás

A beérkezett összegből a Miskolc-Lyukóbánya szegregátumának vásároltak egészségügyi termékeket.

Az LMP megengedhetetlennek tartja, hogy ma Magyarországon úgy élnek nők, hogy nem tudják megfizetni az alapvető női higiéniás termékeket – mondta Kanász Nagy Máté néhány nappal korábban egy sajtótájékoztatón. A társelnök úgy fogalmazott, a menstruációs szegénység egy kőkemény szociális probléma, amely a társadalmi egyenlőtlenségből következik.

Kameránk előtt megszólalt Orosz Bernadett és Varga László is, akik maguk is kivették a részüket a segélyakcióban.

Bakos Bernadett, az LMP kőbányai önkormányzati képviselője elmondta, becslések szerint a magyar nők 30 százalékát érinti a menstruációs szegénység problémája. „Az érintett lányok és nők akár több napot is kimaradhatnak az iskolából, munkából amiatt, hogy nem férnek hozzá a higiéniai termékekhez, ez pedig elfogadhatatlan” – húzta alá az ellenzéki politikus.

Emiatt az LMP borsod megyei szervezete gyűjtést szervezett annak érdekében, hogy női higiéniás termékeket juttathassanak el rászorulóknak. Beszámolójuk szerint 130 ezer forintnyi adomány érkezett pénzben, elsősorban a helyi szervezet férfitagjai és Miskolc két ellenzéki képviselőjelöltje, Varga László és Szilágyi Szabolcs adakozott. A beérkezett összegből tavalyhoz hasonlóan a Miskolc-Lyukóbánya szegregátumának vásároltak egészségügyi termékeket.

A csomagok összeállításában a helyi védőnő és a hozzá kapcsolható mentorprogram szereplői segítettek: egészségügyi betéteket, tamponokat és törlőkendőket kértek. Ezeket a beszámoló szterint március 9-én adták át a helyszínen: az eseményen az LMP részéről Orosz Bernadett, az adományozók képviseletében Varga László volt jelen.

Kapcsolódó cikkek