Vona Gábor: Belebukhat-e Orbán az ukrán-orosz háborúba, feltámadhat-e az ellenzék?

Megosztás

A Jobbik volt elnöke elmélkedett arról, milyen nemzetközi és hazai hatásai lehetnek a szomszédunkban zajló eseményeknek.

Vona Gábor, a Jobbik korábbi elnöke és a Második Reformkor Alapítvány vezetője rendszeresen publikál az Indexen véleménycikkeket, amelyekben rendre öt pontba szedi össze az állításait bizonyos témák kapcsán. Természetesen a legújabb írása az orosz-ukrán helyzettel foglalkozik: ebben szót ejt a geopolitikai játszmákról, valamint felteszi a kérdést, hogy elfajulhatnak-e a dolgok akár egy harmadik világháborúig is.

“Nyilván ez a jóslás kategóriája, de véleményem szerint nem lesz” – vélekedik ennek kapcsán Vona. “Egy regionális konfliktust látunk, amelynek ugyan komoly világpolitikai tétje van, de senki sem érdekelt sem a háború elhúzódásában, sem a kiterjedésében. Nem az a kérdés ezért, lesz-e harmadik világháború, hanem hogy elkezdünk-e ijesztgetni vele. És itt különösen a sajtón van óriási teher. Mivel a modern média kereskedelmi alapokon áll, vagyis nézettségért, lájkokért, interakciókért küzd, rendszeresen megtapasztalhatjuk, milyen, amikor a jó ízlés, a társadalmi felelősség és a tárgyilagosság trikolórjára rárókázik az üzleti érdek.”

Vona emellett a hazai vonatkozások mellett sem megy el: “Orbánt meglepte a háború kitörése. Azt mindenki tudta, hogy előbb-utóbb bekövetkezik, hiszen az elmúlt harminc év minden valamirevaló geopolitikai irományában számoltak Ukrajna felrobbanásával, de a kormányfő azt gondolhatta, nem most valósul meg. Abban reménykedhetett, az egész csak a szokásos diplomáciai kardcsörgetés, és maximum a két szakadár köztársaságig terjed majd a harc. Nem így lett. 

HA ORBÁN TUDTA VOLNA, TALÁN NEM MEGY MOSZKVÁBA TÁRGYALNI HÁROM HETE. ÉS EZ MOST NAGYON RÁÉGHET, HISZEN EGY AGRESSZORRAL ÜCSÖRGÖTT KEDÉLYESEN, ÉS BÉKEMISSZIÓRÓL BESZÉLT.

Nincs is veszélyesebb egy kampányhajrában, mint belekeveredni – még ha közvetetten is – egy háborús játszmába” – írja a korábbi pártelnök, aki ugyanakkor az ellenzék hozzáállását is kritikával illeti: “az első reakciók alapján úgy tűnik, hogy az összefogás kampánylehetőséget lát a háborúban. Jelen pillanatban az egész világ a háború felelőseként tekint az orosz elnökre. Orbán pedig ennek a Putyinnak a szövetségese. Az ellenzék itt egy magas labdát észlel, amit le akar csapni. Az első reakciók – Márki-Zay ukrán fegyverszállítást javasolt, Gyurcsány pedig Brüsszelnél is erősebb válaszlépést – azonban azt mutatják, valamit nagyon elmért a hatpárti koalíció. Bár a nyilatkozatok a szavak szintjén a békéről szólnak, mégis körüllengi őket egyfajta háborús pszichózis, a kemény fellépés követelése. Nyilván a kampányhajrában mindenhol forrnak az indulatok, az ellenzéket a sok belső konfliktus és a rossz számok amúgy is frusztrálják, meg itt van az oroszellenes hevület is, de nem lenne szabad elfelejteni, hogy az emberek félnek a háborútól. A választók azt fogják keresni a következő napokban, melyik oldal tudja távolabb tartani Magyarországot a fegyveres konfliktustól. Az összefogás vezetői ezért hiába beszélnek békéről, ha a mondat második felében meg erőteljes fellépést követelnek azzal az Oroszországgal szemben, amelytől ma a magyar emberek félnek” – mutatott rá Vona, aki szerint ez az emberekben azt az érzetet keltheti, hogy az ellenzék akarja háborúba sodorni hazánkat, nem a kormány, még ha ez nincs is így.

A teljes írás itt olvasható.

Kapcsolódó cikkek