Jól megmondták a fideszes szakértők pár hete: „Oroszország nem fogja megtámadni Ukrajnát, ezt egy hülye is tudja”

Megosztás

Ismét látványosan “igaza lett” Bayer Zsoltnak, Bencsiknek, vagy éppen Deák Dánielnek, akik körömszakadtáig bizonygatták, hogy márpedig Oroszország teljesen biztos, hogy nem támadja meg Ukrajnát. A háború ma hajnalban kitört, de nyilván ezt is ki fogják magyarázni a fideszes megmondóemberek. Gyurcsány, Soros, Brüsszel vagy Biden lesz a hibás?

A kormánypárti retorikát sulykoló adókon és internetes csatornákon megállás nélkül élvezhettük a fideszes megmondóemberek véleményét, hogy miért is kizárt, hogy Putyin megtámadja Ukrajnát. Most, hogy megtörtént, kíváncsiak leszünk a magyarázatokra. Mert biztosan lesznek. Az eddigi véleményeket a 444.hu szedte csokorba.

  • az elmúlt hetekben milyen Kreml-barát véleményeket fejtettek ki a fideszes véleményvezérek az orosz-ukrán konfliktusról.

Bayer Zsolt a január 30-i Sajtóklubban (ahol egyébként elhangzottak cifrábbak is):

„Annak semmi esélye nincs. Oroszország nem fogja megtámadni Ukrajnát, ezt egy hülye is tudja.”

Bayer arról beszélt, hogy „Amerika csörgeti a kardot, és erre nyomásgyakorlással kötelezi” a NATO-tagállamokat és az Európai Uniót. „Ilyen nyilatkozatok jönnek, hogy a háború esélye 70-90 százalék. A háborús retorika részeként ilyenek hangoznak el Amerikából, hogy evakuálni kell a kijevi amerikai nagykövetség tagjait. Miér is kell ev…mindenki hülye?” – kérdezte Bayer, aki szerint ez a háborús retorika elmebaja.

Bencsik András azt mondta, „Amerika ezerrel nyomul, hogy kiprovokáljon egy fegyveres konfliktust”, „de nem akar ez összejönni, mert az oroszok nem ugranak rá”, „egyébként olyan egyszerűen megoldották Kazahsztánban a puccskísérletet, hogy azt majd tanítani fogják a katonai főiskolákon, hogy hogyan csinált hülyét Oroszország Amerikából”.

Gajdics Ottó azt tette hozzá, hogy „sajnos kísértetiesen hasonlít arra, hogy amikor az amerikai gazdasággal baj volt – ha visszatekintünk a közelmúlt történelmére –, akkor mindig elővették a fegyvereket”. Néző László pedig arról beszélt, hogy „beszartak az ukránok, hogy addig mondják az oroszoknak, hogy megtámadják őket, amíg tényleg nem lesz más lehetőség”.

A február 6-i Sajtóklubban Bencsik arról magyarázott, hogy „mindent megtett a NATO Amerika befolyására, hogy kirobbantson, kirobbantasson egy orosz-ukrán háborút, amiből valami csúnya dolog is kisülhetett volna”. Az Orbán–Putyin-találkozó után úgy érezte, közel volt a háború, de Orbán bátorságának hála, az ő közbenjárására megúsztuk.

Bayer Zsolt az Oroszországgal szembeni szankciókról azt mondta, kretének, és mindenkinek csak ártanak. Bencsik azt mondta, a „hanyatló amerikai birodalom retteg attól, hogy Európa és Oroszország” összefog. Szerinte ez nyilvánvalóan be fog következni, ehhez csak idő és béke kell. Bencsik szerint Orbán kinyitotta a kaput, és sorra jönnek az európai vezetők, akik találkoznak Putyinnal. „Valóban, Amerika napjai meg vannak számlálva, nem kár érte” – mondta Bencsik.

Gajdics Ottó azt mondta: „Az egész konfliktus, ami miatt itt most megint emberek retteghetnek a háborútól és retteghetnek attól, hogy tönkremegy mindaz, amit a békében létrehoztak, az egyes egyedül az Amerikai Egyesült Államoknak köszönhető.” Gajdics ezt azzal magyarázza, mert Joe Biden eltéved a saját kertjében is, és Amerika a hanyatlását azzal kompenzálja, hogy Ukrajnában hisztériázik, illetve mert el kell valahova sózni az amerikai palagázt.

A február 13-i Sajtóklubban is megfejtéssekkel álltak elő. Bencsik András azt mondta: „Amikor tényleg az amerikaiak, mert ne kerteljünk, az Amerikai Egyesült Államok borzasztóan szeretne kirobbantani egy lokális háborút itt, Kelet-Európa térségében.”

Deák Dániel, a Megafon influenszere is nagyon jól szórakozott minden figyelmeztetésen. A Mandiner is hasonlóan tálalta az öt nappal ezelőtti híreket.

További részletek a 444.hu cikkében olvashatók. Vajon megérjük-e, hogy a fent említett, rendkívül magabiztos megmondóemberek közül bármelyik is kiálljon és elismerje: “Elnézést, feltehetőleg tévedtünk.” A választ sejtjük.

Kapcsolódó cikkek