Üveges Gábor az átlátszó urnák bevezetését és a boríték megszüntetését szorgalmazza

Megosztás

Üveges Gábor szeretné, ha átlátszó szavazóurnák kerülnének bevezetésre az országgyűlési választásokra. Hernádszentandrás polgármestere szerint ugyanis ezzel az egyszerű lépéssel sokat tehetnének a választások tisztaságának érdekében.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye 4-es számú választókerületének ellenzéki jelöltje az Alfahírnek elmondta, az urnák megváltoztatásán túl azt is szorgalmazza, hogy a választást lebonyolító szervek tekintsenek el a borítékok alkalmazásától, hiszen a szabályok értelmében eddig sem volt kötelező borítékba tenni a szavazólapot, a papír összehajtásával a kitöltés eltakarása pedig garantált, továbbá az egyes szavazólapok beazonosíthatósága teljességgel kizárható.

Ellenben a legyártott és felhasznált több millió boríték mind környezetvédelmi, mind költségvetési szempontból rendkívül káros és pazarló

– hívta fel a figyelmet.

Utóbbi változtatással a láncszavazás nevű csalási formának is véget lehetne venni, mert nem lehetne többé üres borítékot dobni az urnába azzal a szándékkal, hogy a benne lévő szavazólapot a csalás irányítói az utcán kitöltsék és odaadják a következőként beküldött láncszavazó személynek.

A szavazólapot „hazavinni” ugyanis törvénytelen, így a papírnak mindenképp az urnában kellene landolnia.

„Nincs ésszerű indoka, hogy nem átlátszóak a szavazóurnák, ráadásul ez újra és újra bizalmatlanságra adhat okot. A borítékok használatának kérdése pedig választásokon átívelően felmerül, tekintettel arra, hogy hasznuk nincs, ellenben csalási formákra adnak lehetőséget, továbbá rendkívüli mértékben lassítja a szavazatszámlálás folyamatát is. Az, hogy Magyarországon több millió borítékot csak arra használjunk fel, hogy valaki belerakjon egy papírt vagy direkt üresen hagyja, pazarló és az átláthatóságot rontó állapot”

– fogalmazott Üveges Gábor, hozzátéve – ha valóban a választások tisztasága a cél –, ő személy szerint nem lát védhető érveket a jelenlegi rendszer fenntartása mellett, valamint úgy gondolja, az emberek túlnyomó többsége is egyetértene a változtatásokkal.

Kapcsolódó cikkek