Miskolcon is folytatódik a polgári engedetlenség, újabb 37 pedagógus csatlakozott a Hermanból

Megosztás

A múlt hét elején kezdődött hullám egyelőre megállíthatatlan, egyre több iskola egyre több tanára csatlakozik az elégedetlenkedéshez, de most már tettekben is megmutatva. A Herman gimnázium igencsak érintett. Nézzük, miért érzik úgy a munkát beszüntetők, hogy csatlakozniuk kell a demonstrációhoz.

Múlt héten a Földes Ferenc Gimnázium oktatóinak nagy része adta az arcát a pedagógus tüntetéseket ellehetetlenítő kormányrendelet elleni tiltakozáshoz. Már akkor jelezték, nemsokára több iskola is csatlakozik hozzájuk. Most a Miskolci Herman Ottó Gimnázium tanárai is jelezték, ők sem veszik fel kedden a munkát. A részleteket a Minap.hu osztotta meg. Ahogy közleményükben fogalmaznak,

kizárólag erkölcsi indíttatású, egyéni, az oktatás helyzetéért, valamint tanítványaik, a gyermekek, a nemzet jövőjéért érzett felelős döntésük alapján teszik ezt.

“Munkabeszüntetésünkkel nem munkahelyi vezetőink ellen demonstrálunk, hanem a Magyar Közlönyben 2022. február 11-én megjelent 36/2022. (II.11.) Kormányrendelet ellen tiltakozunk és követeljük annak visszavonását” – fogalmaznak.

Az okok

“2016-tól mi magunk is többször felhívtuk a figyelmet az oktatás siralmas helyzetére, a korszerűtlen, túlzsúfolt, azóta több tantárgyból további lexikális ismerettel felduzzasztott tananyagra, ami gyermekeinket értelmetlenül túlterheli, ugyanakkor munkaerőpiaci esélyeiket rontja” – írják fogalmazványukban, hozzátéve, kimerítettek minden lehetséges, törvényes figyelemfelhívási módot arra, hogy a közoktatás gyökeres átalakítása mielőbb megvalósuljon.

“Annak ellenére, hogy jogerős bírósági határozat mondja ki: a jelenlegi járványügyi helyzetben is jogszerű sztrájkolnunk, a jogalkotó fenti rendeletével mégis a veszélyhelyzetre való hivatkozással ellehetetleníti azt. Ez az igazságtalan jogszabály egy alkotmányos jogunktól foszt meg minket. Nem csak lényegében lehetetlenné, de nevetségessé is teszi a pedagógussztrájkot, hiszen az kimerülne az egyébként is megalázó bérünkről való lemondással. Olyan helyzetbe kerültünk, hogy már nem maradtak számunkra jogszerű, kompromisszumos lépések, nincs hova hátrálnunk. Kénytelenek vagyunk polgári engedetlenséghez folyamodni a méltóságunkért, egy szakma – a mi szeretett szakmánk – becsületéért” – összegzik az okokat.

Kapcsolódó cikkek