Tovább éleződik a keleti konfliktus, Putyin független területként ismerte el a lázadó ukrán régiókat

Megosztás

Az EU és a nyugati hatalmak határozottan arra kérték az orosz elnököt, hogy ne tegyen ilyet. Ezzel nagyon magasra dobta a labdát, Ukrajnát például ősi orosz földnek nevezte, amit Lenin segítségével elloptak tőlük.

Elismeri Vlagyimir Putyin a kelet-ukrajnai szeparatista köztársaságok függetlenségét – jelentette be hétfőn a Kreml az AFP beszámolója szerint, hozzátéve, hogy a döntésről tájékoztatták a francia és a német állami vezetést is. Putyin korábban azt mondta, hogy Oroszország a szóban forgó területek függetlenségének elismerését, nem pedig elcsatolását fontolgatja.

A közlemény szerint a döntéssel kapcsolatban Emmanuel Macron francia elnök és Olaf Scholz német kancellár is csalódását fejezte ki.

Putyin közben egy orosz televízióban tart beszédet, ebben azt mondta, hogy „Ukrajnát Oroszország hozta létre”. Putyin beszédében Lenint bírálta, akit Ukrajna építészének nevezett. Szerinte Lenin ezzel „hátrányos helyzetbe hozta” Oroszországot. „Oroszországot meglopták, amikor összeomlott a Szovjetunió” – jelentette ki Putyin. Az orosz elnök még korábban „geopolitikai katasztrófának” nevezte a blokk összeomlását. Putyin beszédében Ukrajnát “ősi orosz földnek” nevezte.

Az orosz elnök azt is mondta, hogy Ukrajnában sosem volt valódi hagyománya a valódi államiságnak. Mint mondta, Ukrajna sosem volt elég stabil ahhoz, hogy önálló államiság alakuljon ki, ezért mindig külföldi nagyhatalmakra, például az Egyesült Államokra támaszkodott.

Az orosz alsóház még február 15-én szavazott meg egy, Putyinhoz intézett felhívást arról, hogy Oroszország ismerje el a nyolc éve orosz támogatással Kelet-Ukrajnában a kijevi hadsereg ellen harcoló területek függetlenségét.

Korábban hétfőn az orosz elnök arról is beszélt, hogy egy, Ukrajna NATO-tagságára vonatkozó moratórium nem fogja megoldani az Oroszország és a Nyugat közötti feszültséget. “Azt gondoljuk, hogy ez nem engedmény számunkra” – fogalmazott.

Kelet-Ukrajnában 2014 óta rendszeresek az összecsapások a kormányerők és a szakadárok között. Az ENSZ becslései szerint a konfliktusban eddig több mint 14 ezer ember vesztette életét. További részletek a Hvg.hu cikkében olvashatók.

Kapcsolódó cikkek