Borsod 3-as körzetében szoros verseny alakulhat ki Kiss Sándor és Riz Gábor között

baz3

Megosztás

444.hu összegyűjtötte a tíz legfontosabb párharcot, ami az áprilisi országgyűlési választásokon zajlik majd le. Borsod-Abaúj-Zemplén megye két választókörzete is bekerült; A 6-os körzet mellett a listán szerepel a 3-as is, ami Ózdot és környékét fedi le. Az ellenzék részéről Kiss Sándor kerül szembe a fideszes Riz Gáborral.

A választókerület szavazóinak bő harmada (majdnem 26 ezer fő) Ózdon él, a többi 44 ezer viszont 69 jóval kisebb település között oszlik meg, és egyikben sem lakik 3 ezernél több választópolgár.

A Fidesz – ugyanúgy mint legutóbb – Riz Gábort indítja. A népművelőből lett politikus 12 éve képviseli a környéket a parlamentben, korábban volt már a megyei közgyűlés alelnöke és Ózdon önkormányzati képviselő is. Riz már elkezdte a körzet falvainak végiglátogatását.

A fideszes jelölt 48,1 százalékkal nyert itt legutóbb, ami matematikailag esélyt ad az ellenzéknek. A választókerületben 2018-ban szokatlanul sok, 31 jelölt akart elindulni, és 27-en össze is gyűjtötték a szükséges számú ajánlást, bár 23-an közülük még 500 szavazatot sem kaptak, holott legalább ennyi aláírást le kellett adniuk az induláshoz.

2018-ban az ellenzéki pártok közül messze a Jobbik szerepelt itt a legjobban, Farkas Péter 36 százalékot kapott, és Ózdon 2014 óta a Jobbik adja a polgármestert is. Az MSZP el se indult ebben a körzetben 2018-ban, de az előválasztáson a szocialista jelölt mégis legyőzte Farkas Pétert, akit a DK és a Momentum is támogatott. Kiss Sándor győzelme alig 220 szavazaton múlt, és ehhez hozzájárulhatott, hogy Farkas Péterről náci karlendítős fotó került nyilvánosságra, amiből országos botrány lett. Ebben a körzetben voltak szavazatvásárlós vádaskodások is, Karácsony Gergely egyik legfényesebb vidéki győzelmét (45,75%) több párt is gyanúsnak találta, de bizonyítékok nem kerültek elő, és a végeredményt mindenki elfogadta.

Kiss Sándor egykor Ózd alpolgármestere volt, jelenleg is tagja a képviselő-testületnek. Tartott idén már fórumot Márki-Zay Péterrel, Tóth Bertalan MSZP-elnökkel és Harangozó Gábor szocialista képviselővel is.

Riz Gábornak 6900, Kiss Sándornak 161 követője van a Facebookon.

Kapcsolódó cikkek