Több, mint négymilliárdot ad a kormány szotyigyártásra

Megosztás

Pedig a cég tulajdonosai az ország 50 leggazdagabb embere közé tartoznak. A forrás természetesen uniós pénz ismételten.

Egy magáncég Bajára tervezett beruházása (napraforgó pirító és csomagoló üzem, valamint készáru raktár létrehozása) költségének felét kapja meg támogatásként uniós forrásból a kormány kedd este közzétett határozata szerint.

A MOGYI Kereskedelmi Kft. székhelye Csávoly, tulajdonosa egy bajai testvérpár, Kenyeres Zoltán és Kenyeres Imre Róbert. A Forbes 2021-es listája szerint együtt akkor a 42. leggazdagabbak voltak az országban 38,3 milliárd forintos vagyonukkal.

A cég 1990-ben alakult azzal a céllal, hogy Magyarországon akkor még nem kapható olajos magvakat forgalmazzon. Saját tőkéje 2020-ban 24 milliárd forint volt, adózott eredménye 4,3 milliárd forint. Húsz telephellyel működik, tevékenységi köre igen sokféle.

A határozat melléklete szerint „a támogatást igénylő tulajdonában álló per- és igénymentes telephelyen, Baján kerülne létrehozásra egy napraforgó-pirító és -csomagoló üzem (szociális helyiségekkel), valamint készáruraktár (a meglévő raktár bővítéseként), a kapcsolódó telepi infrastruktúrával együtt mintegy 8,4 milliárd Ft értékben”. A kormány által uniós forrásból támogatásként megítélt 4,2 milliárd forint tehát a tervezett ráfordítás fele. A kormány külön döntésére a jogszabálynak megfelelően azért volt szükség, mert az összeg több 3 milliárdnál. (Hvg.hu)

Related posts