Veres Pál ma töltötte be a 60. születésnapját

Megosztás

Miskolc polgármestere hatvan évvel ezelőtt ezen a napon, 1962. február 15-én látta meg a napvilágot Ózdon. 1986-ban végzett a Kossuth Lajos Tudományegyetemen Debrecenben. Ugyanebben az évben már tanítani is kezdett matematika szakos osztályoknak. 1997-ben kinevezték a miskolci Földes Ferenc Gimnázium igazgatójának, 2004-től pedig a Miskolci Egyetemen is óraadó tanárként működik közre.

Igazgatóként már 2010-től többször is súrlódásba került az akkori, fideszes városvezetéssel, mert kiállt a diákok és oktatók mellett, amikor az önkormányzat meg akarta változtatni az iskola nevét – az intézmény dolgozóinak hála – sikertelenül. Ez 2012-ben csúcsosodott ki igazán, amikor a néhai Kriza Ákos féle városvezetés nem hosszabbította meg Veres igazgatói kinevezését annak ellenére, hogy a pályázatát az Oktatási Bizottság teljes mértékben elfogadta, addigi eredményeit elismerte, valamint más pályázó nem is volt a pozícióra. (Az akkori ellenzék szerint ez Kriza bosszúja volt a korábbi vita miatt). Az indok ekkor az intézmény színvonalának csökkenése volt, ő azonban a fideszes városvezetés érveit tételesen tudta cáfolni. Ebben az évben emiatt megbízott igazgatóval indult a tanév, az igazgatói pozícióra pedig új jelölt érkezett, egy nyugdíj előtt álló, általános iskolai tanárnő személyében, akivel szemben a tanári kar, valamint a diákok és a szülők továbbra is Verest támogatták. Olyannyira, hogy ebben az évben egy nagy szabású demonstrációra is sor került a városháza előtt.

Ezt követően 2013 januárjában az iskolaigazgatók kinevezése átkerült állami hatáskörbe, és az EMMI az ügy miatti közfelháborodás hatására kénytelen volt engedni a nyomásnak és kinevezte az intézmény élére Veres Pált. Ez azért is volt hatalmas horderejű esemény, mert eddig szinte példa nélküli volt a kormánypárti önkormányzatokkal szembeni polgári nyomásgyakorlás sikeressége.

Az önkormányzati választások évében, 2019. július 1-jén Veres Pál videóüzenetben jelentette be, hogy független jelöltként elindul az őszi önkormányzati választáson. Az akkori városvezetés, valamint a fideszes kötődésű média azonnal támadni kezdte; többször is megkísérelték lejáratni, minden alkalommal sikertelenül.

Ezzel szinte párhuzamosan Kriza Ákos egészségügyi okokból már nem tudott indulni a 2019-es önkormányzati választáson, helyette a város akkori jegyzője, az akkor már kevésbé népszerű Alakszai Zoltán indult a kormánypárt színeiben. Közben Veres mögé nyolc ellenzéki párt, valamint két civil szervezet is felsorakozott. Ezzel meg is nyerte a választást, a szavazatok 54,8%-át szerezte meg.

Polgármesteri kinevezését követően számos változás állt be az intézmény működésébe, például – az előző városvezetéssel szemben – nagy hangsúlyt fektetnek a miskolci civilekkel és polgárokkal való együttműködésre, ismét diákönkormányzat létesült, stb. Elismerést és kritikát pedig rendszeresen kap jobbról és balról is, amik akár lehetnek alaptalanok és jogosak is, azonban az elmondható, hogy senki elől nem zárkózik el, ha miskolc városáról van szó.

Kapcsolódó cikkek