Áttörés! Közvetlenül juthatnak EU-s pénzhez a magyar városok, Miskolc is nagyon jól járhat

Megosztás

Az Európa Parlament elfogadta a Cseh-jelentést, magyar kezdeményezésre juthatnak a városok közvetlenül európai uniós pénzekhez. Az EP is átlátta, hogy a Fidesz politikai alapon, aljas indokból tartja vissza, illetve osztja korrupt módon teljesen máshova, saját céljaira az uniós helyreállítási alap milliárdjait.

Cseh Katalin és Karácsony Gergely közös közleménye:

Szerdán az Európai Parlament elfogadta azt a Cseh Katalin által készített jelentést, amely a Főváros számára is rendkívül fontos. Az elmúlt időszakban ugyanis a Magyarországra érkező uniós pénzek – a Fidesz-kormány hibái, bűnei és kompromisszumképtelensége miatt – veszélybe kerültek. Az uniós helyreállítási alap milliárdjai a fideszes korrupció miatt elakadtak, és ugyanezért indulhat jogállamisági eljárás is a magyar kormány ellen. Ezzel kapcsolatban várjuk az Európai Bíróság szerdai ítéletét, de az ítéletet megelőző főtanácsnoki indítványt szerint a mechanizmust létrehozó jogszabály jogszerű és az európai szabályokkal összhangban van, az ezt vitató magyar keresetet a főtanácsnok véleménye szerint el kell utasítani. Ebben a helyzetben kiemelkedően fontos, hogy a kormány felelőtlensége miatt esetlegesen visszatartott források közvetlenül megérkezhessenek a végső kedvezményezettekhez.

A most elfogadott Cseh-jelentés tartalmazza azt, amiért a főváros is évek óta lobbizik Brüsszelben, hogy a városok közvetlenül is pályázhassanak uniós forrásokra, a koronavírus utáni helyreállítási alapok egy része pedig közvetlenül érkezzen meg a városokhoz. Így a Fidesz által pénzügyileg kivéreztetett városok, köztük Budapest vagy Miskolc is fontos forrásokhoz juthatnak. Mindez azért is fontos, mert tudjuk: a városok sokkal inkább tisztában vannak a helyben élő emberek igényeivel, így tényleg az embereket érdeklő, az életminőségüket javító fejlesztések valósulhatnak majd meg.

A jelentés azonban számos egyéb témát is érint az oktatástól a digitalizáción át a klímaváltozásig. Az utóbbi kiemelten fontos prioritása Budapestnek is, és jelentős uniós forrásokat szeretnénk bevonni a fővárosi kibocsátáscsökkentési programba, így épületek szigetelésére, a megújuló energiaforrások hasznosítására, a közlekedés dekarbonizációjára vagy a zöldfelületek fejlesztésére is uniós pénzekből megvalósítható, részletes tervekkel rendelkezünk. Kiemelten fontosnak tartjuk a nemek közti egyenlőség kérdését, a pandémia ugyanis világossá tette, milyen problémákat okozhat a családon belüli erőszak – így a tagállamoknak ratifikálniuk kell erre született megoldásként az Isztambuli Egyezményt, és európai szintű megoldást kell találnunk a nők fizetetlen és alulfizetett gondozási munkájának problémájára is.

Karácsony Gergely főpolgármester szerint a Cseh-jelentés elfogadása nagyon komoly segítség lehet a városoknak, önkormányzatoknak és vállalkozásoknak a COVID utáni talpraállásban – írja a Momentum közleménye.

Kapcsolódó cikkek