Tüdőközpont: ezzel a három poszt-Covid tünettel mindenképpen forduljunk orvoshoz

Megosztás

Egyre csak nő azok száma, akik a vírusfertőzést viszonylag jól átvészelik, ám még hosszú hónapokkal később sem teljes a gyógyulás, mert maradandó nyomot hagyhat egészségünkön a koronavírus. A fontosabb tünetekre igyekezett figyelmeztetni a tüdőközpont.

Az akut fertőzéskor és a vizsgálat időpontjában észlelt tüneteket összehasonlítva egyértelműen kiderül, hogy a páciensek többségénél három elhúzódó gyakori panasz figyelhető meg – idézi az EgészségKalauz egészségügyi magazin Potecz Györgyi tüdőgyógyászt, a Tüdőközpont főorvosát.

A legtöbben gyengeség-fáradékonyság és köhögés-légszomj tünetegyüttesekkel, valamint nehézlégzés miatt keresték fel a magánklinikát.

A tüdőgyógyász a lapnak elmondta, az orvosok jelenlegi tudása szerint a poszt-Covid a betegség kezdete után eltelt negyedik héten túl fennálló tüneteket jelenti, vagy ha egy átmeneti tünetmentes periódus után újra indulnak a tünetek. Potecz Györgyi szerint aki a megbetegedése után egy hónappal is szenved a panaszoktól, annak érdemes mielőbb orvoshoz fordulnia, mivel a kezeletlen poszt-Covid tünet még a korábban egészséges, aktív embereknél is olyan elváltozásokat okozhat, amelyekkel életveszélyes állapotot idézhet elő. (Hvg.hu)

Kapcsolódó cikkek