Már meg is hosszabbították az üzemanyagár-stopot

Megosztás

Szokatlanul hamar, Orbán bejelentésének másnapján már ki is adták a Magyar Közlönyben a miniszterelnök ígéretét:

május 15-ig érvényes a 480 forintos maximált ár az ESZ-95-ös minőségi fokozatú motorbenzinre és a 2710 20 11 KN-kódú dízelgázolajra.

A rendelkezés eredetileg február 15-ig lett volna érvényes, ezt még decemberben törvénybe foglalták.

Orbán Viktor arról nem szólt a szombati beszédben, hogy közben az üzemanyag nagykereskedelmi ára folyamatosan nő, és mostanra már három benzinkút is bezárt, mert nem bírta elviselni, hogy minden eladott liter üzemanyag veszteséget termel.

Sajnos a példát mások is követhetik. A vasárnapi rendelet egyébként azt a rendelkezést is meghosszabbítja, hogy a kényszerből bezáró kutakat átveheti más, de ezt eddig még nem sehol se alkalmazták. Vagyis ahol a kút bezár, ott a közelben élőknek több tíz kilométerrel hosszabb távolságot kell megtenniük a tankoláshoz.

A nyilvánosság előtt fel sem merült az a megoldás, amit a lengyel kormány alkalmazott az áremelkedések megállítására: több fontos termék áfáját csökentették vagy szűntették meg teljesen egy átmeneti időszakra. Vagyis ott az állam mondott le bevétele egy részéről és nem a hazai vállalkozókkal fizettetik ki az árak befagyasztását.

Kapcsolódó cikkek