Orosz fotóval illusztrálta a nészavazásáról szóló plakátkampányát a kormány

Megosztás

Tájékoztató akciót indított a kormány az országgyűlési választás napjára, április 3-ára kitűzött népszavazásról, mellyel a gyermekvédelminek nevezett, melegellenessé tett pedofiltörvény sarkalatos pontjairól kérdezik majd az embereket. A kampány egyelőre a hagyományos felületeken indult el, az utcákon már lehet találkozni a „Védjük meg a gyerekeket! Április 3-án szavazzunk nemmel!” feliratú plakátokkal, de a hivatalos tájékoztatás szerint hamarosan tájékoztató honlap is indul majd.

A kampány fő illusztrációja egy, a fent idézett felirattal ellátott kép lesz, melyen alighanem egy anya és lánya néznek a kamerába.

A képet egy Irina Bg nevű felhasználó töltött fel a Shutterstockra, és az oldal tanúsága szerint nagyon népszerű is az ügyfeleik körében. A kormány választása is valószínűleg azért esett erre a „Mother with cute daughter portrait huge family studio on white” című képre, holott autentikusabb lehetett volna, hogyha egy -a gyermekét az állítólagos melegpropagandától féltő – magyar anyával illusztrálták volna a kampányt. A fotóst egyébként polgári nevén Irina Rjabuskinának hívják, Szentpéterváron él és van egy Instagram-oldala is a stock fotóinak. A családról a nyilvános infók alapján nem igazán derült ki semmi, de valószínűleg oroszok lehetnek, ha már a fotós is Oroszországban él.

A Telex kiszúrta, hogy mind a Shutterstock, mind a Pexels licencmegállapodásaiban az szerepel szóról szóra ugyanúgy, hogy a vizuális tartalmakat nem lehet politikai célokra, például párt, jelölt, választott tisztviselő, politikai irányelv vagy nézet támogatására, reklámozására, vagy elfogadására felhasználni. Azonban ez alapján még nem teljesen világos, hogy a kormány kampánya sérti-e ezt a pontot.

Kapcsolódó cikkek